Ely-keskus vastaa, miksi Perhonjoen siltatyömaan liikennelaskelmat pettivät – Tietokone ei ymmärtänyt autoilijoiden käyttäytymistä

Ruuhkia on odotettavissa vielä 2,5 kuukauden ajan.

liikenneruuhkat
Jukka Ylimäki Perhonjoen ylittävällä sillalla.
Perhonjoen siltaremontti kestää vielä 10 viikkoa. Siltainsinööri Jukka Ylimäki oli tiistaina tarkastamassa työmaata. Kalle Niskala / Yle

Ely-keskus uskoo, että Kokkolassa Perhonjoen siltatyömaan liikennelaskelmat pettivät, koska tietokoneohjelma ei osannut ottaa huomioon autoilijoiden käyttäytymistä. Jonotusaikoja koskevat laskelmat oli tilattu kahdelta eri konsultilta.

– Ohjelma ei huomioinut autoilijoiden toisiinsa jättämiä välejä. Kun autojen välimatka oli odotettua pidempi, tietokone luuli, että jono loppui ja vaihtoi valoja. Tästä seurasi puolen minuutin katkos liikenteessä, joka vaikutti molempiin suuntiin, siltainsinööri Jukka Ylimäki Ely-keskuksesta valaisee.

Ely-keskus testasi elokuun alkupuolella autojen ohjausta liikennevaloilla valtatie 8:lla Kokkolassa, koska Perhonjoen siltatyömaa oli siinä pisteessä, että toinen kaista piti sulkea.

Tietokonesimulaatioiden mukaan työmaan ohituksen piti kestää valo-ohjauksessa 2–3 minuuttia, ja ruuhka-aikana enimmillään 8 minuuttia. Todellisuus oli jotain aivan muuta. Pahimmillaan jonot olivat testissä yli 20 minuuuttia.

Autoja kevyenliikenteen väylällä Storån sillalla.
Kiertotietä mahtuu ajamaan asuntoautokin, kunhan varovasti ajaa, neuvoo siltainsinööri Jukka Ylimäki.Kalle Niskala / Yle

Ratkaisuna Ely-keskus otti autoilijoiden käyttöön kevyen liikenteen sillan. Tästä ei kuitenkaan ollut apua vielä maanantaina, ja työmaalle kertyi yli puolen tunnin jonoja. Siltainsinööri Jukka Ylimäki löytää sille selityksen:

– Kiertotie avattiin liian myöhään maanantaina iltapäivällä, jolloin tielle oli jo ehtinyt kertyä ruuhkajonoa. Kaikki autoilijat eivät myöskään olleet sisäistäneet kiertotien olemassaoloa, ja lisäksi liikennevalot oli säädetty niin, että pohjoisesta tuleville oli pidemmät vihreät, koska kiertotien oletettiin vetävän.

Ylimäki toivoo, että kun kiertotietä opitaan käyttämään, ruuhkat helpottavat. Jonoihin on kuitenkin edelleen syytä varautua varsinkin iltapäivisin.

Perhonjoen siltaremontti kestää vielä kaksi ja puoli kuukautta.

Lue myös:

Tiejohtaja: Perhonjoen siltatyömaan liikennelaskelmat pielessä – "Pahimmat ruuhkat, mitä vastaavilla työmailla on ollut"