Perussuomalaisten Halla-aho budjetista: Kansainvälisen taloustilanteen heikkeneminen tekee hallituksen työllisyyslaskelmista vastuuttomia

Opposition Halla-ahon mielestä hallitus odottaa, että työllisyysaste "omia aikojaan ja itsekseen" nousisi, vaikka kansainvälinen laskusuhdanne on ovella.

politiikka
Jussi Halla-aho
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho eurovaalien vaalivalvojaisissa.Marja Väänänen / Yle

Talouskasvun heikkeneminen ulkomailla ja työllisyysasteen nostaminen Suomessa ovat vaikea yhdistelmä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi, että hallitus tekee budjettiaan hankalassa tilanteessa.

– Erittäin hankalassa, koska puheet julkisen talouden tasapainottamisesta perustuvat lähes yksinomaan odotuksille työllisyysasteen kasvamisesta. Se on tietysti oikea tavoite, mutta sen toisteleminen ei nosta työllisyysastetta, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mielestä kansainvälisen talouden suhdanteet ovat jo pitkään olleet huolestuttavia.

– Se ei ei ole hallituksen syytä mutta tekee vastuuttomiksi laskelmat, jotka perustuvat siihen oletukseen, että työllisyysaste omia aikojaan ja itsekseen nousisi.

Hallitus tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta. Kesäkuussa, kun hallitus syntyi, talouskasvun odotettiin luovan 20 000 työpaikkaa. Hallituksen oli tarkoitus luoda lisäksi 40 000 työpaikkaa. Jos talouskasvu heikkenee, osa ihmisistä menettää työnsä eikä uusia työpaikkoja todennäköisesti synny samaan tahtiin kuin nopeamman kasvun aikoina.

Heikkoon suhdanteeseen pitäisi varautua

Perussuomalaisten mielestä hallituksen pitäisi pystyä korvaamaan yrityksille kansainvälisen laskusuhdanteen aiheuttamat vaikeudet.

– Jos ruvetaan rokottamaan tavallista kuluttajan ostovoimaa ja liian kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla kuristamaan suomalaista teollisuutta, tämä ei millään tavalla edistä työllisyystavoitteen toteutumista.

Eurovaalien alla perussuomalaiset halusivat päästöjen vähentämistä, mutta niin että sitä tekevät suuret ilmastokuormittajat - muualla kuin Euroopassa, sillä Halla-ahon mielestä Eurooppa on tehnyt enemmän kuin muut.

Nyt Halla-aho sanoo, että on "ilmastoteko", jos eurooppalaista teollisuustyötä suojellaan. Silloin teollisuus ei siirrä toimintaansa sinne, missä ympäristönormit ovat löyhemmät.

"Kunnianhimoista maailmanparannuspolitiikkaa"

Hallituksen haittaverojen korotusaikeet - lisää haittaveroja kulutukseen, kuten bensaan, tupakkaan ja alkoholiin, ja kompensaatioita pienituloisimmille veronkevennyksinä - eivät perussuomalaisten mielestä ole oikeita.

– Tässä on puhuttu polttoaineiden verojen korotuksista ja tämä kohdistuu tietenkin ihmisiin, jotka joutuvat käyttämään omaa autoa kaupunkialueiden ulkopuolella.

Kaiken kaikkiaan keskituloisten veroja pitäisi Halla-ahon mielestä keventää, vaikka perussuomalaisten mielestä hallitus menee toiseen suuntaan.

Kokonaisarvio on, että budjetista tulee sitä mitä hallituspuolueet Säätytalolla sopivat

– Tämä näyttää siltä, mitä voitiin ennakoida jo hallitusohjelmasta. Hallitus aikoo harjoittaa kunnianhimoista maailmanparannuspolitiikkaa, jonka maksajaksi pannaan suomalainen veronmaksaja.

Maailmanparannuskohteina Halla-aho pitää humanitääristä maahanmuuttoa ja kehitysapuvarojen nostamista.

Lue lisää:

Valtiovarainministeri Mika Lintilä ennakoi odotettua heikompaa talouskasvua – työllisyys isoin haaste

Kokoomuksen Orpo: Hallituksella ei oikeutta lisätä pysyviä menoja ennen uskottavia työllisyystoimia