Venäjä älähti Naton hävittäjän toimista Itämerellä – tuli lähelle Venäjän puolustusministerin konetta

Baltian maita turvaavat Naton hävittäjät tunnistavat venäläiskoneita säännöllisesti.

Venäjä
kaksi hornet-hävittäjää
Espanjan ilmavoimien Hornet-hävittäjiä.Javier Cebollada / EPA

Venäjän puolustusministeriön mukaan puolustusliitto Naton hävittäjäkone lähestyi Venäjän puolustusministeriä Sergei Šoigua kuljettavaa konetta Itämeren yllä.

Venäjän Suhoi Su-27 -hävittäjien kerrotaan hätistäneen Naton koneen kauemmaksi. Šoigun konetta saattoi kaksi Su-27 -hävittäjää.

Tapaus sattui kansainvälisessä ilmatilassa. Puolustusministeri oli matkalla Kaliningradista Moskovaan. Kaliningradissa on Venäjän laivasto- ja lentotukikohtia.

Uutistoimisto Tassin mukaan Naton kone oli F-18 Hornet. Kone oli todennäköisesti espanjalainen. Baltian ilmatilaa valvovat eri Nato-maat vuorotellen, ja nyt vuorossa on Espanjan ilmavoimien Horneteja. Ne on sijoitettu Šiauliain tukikohtaan Liettuaan.

Šiauliaihin ja Viron Ämariin sijoitetut Naton hävittäjäkoneet käyvät lähes päivittäin tunnistamassa Itämeren yllä, Baltian maiden ilmatilan tuntumassa liikkuvia venäläisiä sotilaskoneita.

Venäjä pitää Kaliningradin alueen ja muun Venäjän välistä ilmaliikennettä yllä Itämeren kautta.

shoigu ja putin
Puolustusministeri Sergei Šoigu presidentti Putinin kanssa.Alexei Druzhinin /Kremlin pool / EPA-EFE

Vastaava välikohtaus sattui kaksi vuotta sitten. Tuolloin Naton F-16 -hävittäjän (siirryt toiseen palveluun) sanottiin lentäneen lähellä puolustusministeri Šoigun konetta.

Nato ei ole toistaiseksi kommentoinut venäläisväitteitä.

Lähteet: Reuters, Tass