USA lykkää osaa Kiinan tuotteille määrätyistä tulleista – pörssit ilahtuivat

Tullit astuvat voimaan syyskuun alun sijaan vasta joulukuussa.

tullit
Lenovon osasto messuilla.
Kiinalaisen tietokonevalmistaja Lenovon messuosasto.Long Wei / EPA

Yhdysvaltain hallinto lykkää osaa Kiinan tuotteille määrätyistä tulleista joulukuulle.

Presidentti Donald Trump määräsi elokuun alussa, että joukolle kiinalaistuotteita asetetaan kymmenen prosentin tuontitulli syyskuun alusta lähtien. Tuotteiden tuonnin arvo Yhdysvaltoihin on yhteensä noin 300 miljardia dollaria.

Yhdysvaltain kaupallinen edustaja Robert Lighthizer ilmoitti tänään tiistaina, että osa tulleista astuu voimaan vasta joulukuun 15. päivä.

Lykkäys koskee tietokoneita, tietokonemonitoreja, matkapuhelimia, videopelikonsoleita, eräitä leluja sekä kenkiä ja vaatteita. Lisäksi eräät terveys- ja turvallisuustuotteet vapautetaan kokonaan tullitason nostosta.

Trump määräsi uudet tullit vastatoimena sille, ettei Kiina ole lupauksestaan huolimatta alkanut ostaa yhdysvaltalaisia maataloustuotteita. Tilanne ei ole muuttunut vieläkään, mutta Trump sanoo tviitissään silti olevansa toiveikas.

Yhdysvallat on jo aiemmin asettanut 250 miljardin dollarin arvoiselle kiinalaistuonnille 25 prosentin tullin.

Pörssikurssit nousivat heti voimakkaasti uuden tulli-ilmoituksen tultua julki. Esimerkiksi New Yorkin pörssin Dow Jones -indeksi nousi yli kaksi prosenttia. Nousun kärjessä olivat teollisuusosakkeet. Teknologiaosakkeiden Nasdaq-indeksi nousi 2,5 prosenttia.

Yhdysvaltain ja Kiinan edustajat ovat keskustelleet tänään puhelimitse ja aikovat jatkaa keskusteluja seuraavan kerran kahden viikon kuluttua.

Maiden kauppakiista taustalla on Yhdysvaltain käsitys, että Kiina varastaa Yhdysvaltain teollisuussalaisuuksia ja painostaa muita maita luovuttamaan sille uudenaikaista teknologiaa.

Lähteet: Reuters, AFP