Herätys: Käräjille satoja hukkareissuja, Asap Rockylle tuomio, sää jatkuu epävakaisena

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Helsingin käräjäoikeus sisältä.
Helsingin käräjäoikeus sisältä. Perutut oikeudenkäynnit aiheuttavat paljon kustannuksia.Henrietta Hassinen / Yle

Suomen käräjäoikeuksissa perutaan tuhansia rikosoikeudenkäyntejä joka vuosi

Suurin osa perumisista ehditään tehdä etukäteen, ja osapuolet saavat siitä tiedon. Käräjäoikeuksiin tehdään kuitenkin satoja turhia reissuja. Suomen suurimmassa tuomioistuimessa, Helsingin käräjäoikeudessa peruttiin viime vuonna yli 450 pääkäsittelyä, jonne osapuolet olivat ehtineet jo tulla paikalle. Oikeudenkäyntien perumiset aiheuttavat kustannuksia kaikille osapuolille.

Valtion ensi vuoden budjetin päälinjat julki

Valtiovarainministeri Mika Lintilä.
Valtiovarainministeri Mika Lintilä.Matti Myller / Yle

Valtiovarainministeriö lyö tänään lukkoon ehdotuksensa valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvioksi. Ministeri Mika Lintilän (kesk.) on määrä esitellä budjettiehdotuksen pääkohdat myöhemmin keskiviikkona järjestettävässä tiedotustilaisuudessa. Yle näyttää tilaisuuden suorana verkkosivuillaan. Lintilän mukaan neuvotteluiden ykköstavoitteena on saada työllisyys paranemaan. Koko hallitus käsittelee ministeriön ehdotusta budjettiriihessä syyskuun puolivälissä.

Asap Rockyn tuomio tulee Tukholmassa

Asap Rocky lähdössä pois oikeudenkäynnistä 2. elokuuta.
Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rocky (oik.) poistui oikeustalolta Tukholmassa 2. elokuuta.Fredrik Persson / EPA

Amerikkalaisen räppärin, Rakin Mayersin eli Asap Rockyn pahoinpitelyoikeudenkäynnin tuomio tulee iltapäivällä. Syyttäjä on vaatinut hänelle kuuden kuukauden vankeustuomiota, mutta ruotsalaiset oikeusoppineet uskovat, että tuomio jää pienemmäksi. He kuitenkin uskovat, että Mayersin väite itsepuolustuksesta ei mene lävitse, vaan tuomio tulee pahoinpitelystä. Todennäköisimpänä pidetään, että räppäri ei joudu palaamaan Ruotsiin tuomion suorittamista varten.

Hongkongin lentokenttä auki jälleen

Mielenosoittajia Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä 12. elokuuta.
Mielenosoittajia Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä 12. elokuuta.Laure Chor / EPA

Hongkongin kansainvälisen lentokentän liikenne on jälleen alkanut toimia. Satoja lentoja peruttiin eilen, koska mielenosoittajat tukkivat kentän. Monet lennot myös viivästyivät pahoin, mukaan lukien Finnairin. Keskiviikkoaamuna paikalla oli enää noin 50 protestoijaa. Mielenosoittajat valtasivat lentokentän myös toissapäivänä.

Pohjoisessa pilvistä, etelässä epävakaista

Lähipäivinä tulee monin paikoin maata useita sade- ja ukkoskuuroja, mutta välillä aurinko kurkistaa ja sääkin on poutaista. Pohjoista peittävät pilvet ja koettelevat ajoittaiset sateet. Maan etelä- ja keskiosissa ollaan pitkälti 20 asteen vaiheilla. Pohjoisessa on hieman viileämpää. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Sääkartta.
Sääennuste keskiviikolle 14. elokuuta. Yle