1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Grönlanti

Kysely: Lähes kaikki Grönlannin asukkaat ovat henkilökohtaisesti kokeneet ilmastonmuutoksen vaikutuksen – ahdistusta ja pelkoa

Valtaosa Grönlannin asukkaista saa ainakin osan ravinnostaan luonnosta.

Grönlanti
Iso jäävuori lähellä Innaarsuitin kylää.
Iso jäävuori lähellä Innaarsuitin kylää Grönlannin luoteisosassa.Magnus Kristensen / EPA

Grönlannin asukkailla ei juuri ole epäilystäkään ilmastonmuutoksen todellisuudesta, sillä lähes kaikki saaren asukkaat ovat tunteneet sen vaikutuksen henkilökohtaisessa elämässään. Asia ilmenee laajasta kyselytutkimuksesta, josta uutisoi The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimus kertoo, että peräti 92 prosenttia grönlantilaisista uskoo, että ilmasto on lämpenemässä ja yli 80 prosenttia pitää ilmiötä vähintäänkin melko tärkeänä oman elämänsä kannalta. Joka viides kertoi, että ilmastonmuutos vaikutti heidän elämäänsä äärimmäisen voimakkaasti.

Suurimmat vaikutukset ovat merijään heikkeneminen, mikä vaikeuttaa liikkumista, ikiroudan sulaminen ja ennakoimattomiksi muuttuneet sääolot. Osa piti pahimpana ongelmana sitä, että jääkarhut viettävät nyt aiempaa enemmän aikaa mantereella.

Koska valtaosa grönlantilaisista saa ainakin osan ravinnostaan metsästyksestä ja kalastuksesta, ilmaston lämpenemisen katsotaan haittaavan näitä elinkeinoja.

Ilmastonmuutoksella oli positiivisiakin vaikutuksia. Maanviljely helpottuu, samoin kuin turismi, laivanvarustus ja kaivostoiminta.

Henkistä ahdistusta

Grönlannin asukkaat kärsivät tunnetusti henkisistä vaikeuksista. Saarella tehdään paljon itsemurhia ja alkoholismi on hyvin yleistä.

Tutkijat uskovat, että ilmastonmuutos pahentaa saarelaisten henkistä ahdistusta.

– Lämpötilojen muutos korostuu napa-alueita ympäröivillä alueilla. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö arktisen alueen asukkailla olisi ahdistuneisuusoireita, "ekologista surua" ja jopa ilmastonmuutoksen vaikutuksen aiheuttamaa post-traumaattista stressiä, sanoi Guardianin haastattelema kanadalaisen ympäristön vaikutusta ihmisen terveyteen tutkivan järjestön puheenjohtaja Courtney Howard.

Tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) olivat tehneet Grönlannin ja Kööpenhaminan yliopistot sekä Kraks-tutkimusinstituutti.

Lue seuraavaksi