Talousvaikeuksiin syöksynyt Rovaniemi huutaa valtiota apuun

Kaupunki on hakemassa valtiovarainministeriöltä kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta kolme miljoonaa euroa tälle vuodelle.

Talousvaikeudet
Rovaniemen kaupungintalo
Rovaniemen kaupunki yrittää saada pahasti syöksyneen taloutensa tasapainoon.Raimo Torikka / Yle

Rovaniemen kaupunki aikoo hakea valtiolta apua talousvaikeuksiinsa. Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen esittää, että Rovaniemen kaupunki hakee kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta kolme miljoonaa euroa tälle vuodelle. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina.

Tuen myöntämisestä päättää valtiovarainministeriö. Kunta voi saada valtionosuuden korotusta poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi. Tätä tukea on ollut vuosittain jaossa yhteensä noin kymmenen miljoonaa euroa.

Tuen ehtona on, että kunta on hyväksynyt taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavia toimenpiteitä. Rovaniemen kaupungissa on meneillään sekä säästöohjelman toimeenpano että yt-neuvottelut.

Rovaniemen kaupungin tulot eivät ole riittäneet kasvaneisiin kuluihin. Kaupunki teki viime vuonna 22 miljoonaa euroa alijäämäisen tilinpäätöksen ja tänä vuonna talous painuu ennusteen mukaan jopa 26 miljoonaa euroa miinukselle. Tätä vauhtia Rovaniemen kaupungin aiempien vuosien ylijäämiä ei ole enää taseessa vuoden 2020 jälkeen.