3 400 nuorta miestä intin kynnyksellä – Kutsunnat alkavat Pohjois-Suomessa tällä viikolla

Kutsuntalautakunnat kiertävät tulevien kuukausien aikana 33 paikkakuntaa.

asevelvollisuus
Kutsunnat-kyltti
Kutsuntoihin, mars! (Arkistokuva) Toni Pitkänen / Yle

Kutsunnat alkavat tällä viikolla Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella.

Kutsuntoihin on kutsuttu tänä vuonna noin 3 400 nuorta miestä. Kutsunnoissa miehille määritellään palveluskelpoisuusluokka, palveluspaikka ja palveluksen aloittamisajankohta.

Everstiluutnantti Mika Sepän mukaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yhteiseltä alueelta lähes 80 prosenttia kutsutuista suorittaa asepalveluksen. Tänä vuonna asepalvelukseen on hakenut myös 120 naista.

Kutsuntatilaisuudet alkavat Iistä 15. elokuuta ja päättyvät marraskuussa Muhokselle. Kainuussa ensimmäinen kutsuntatilaisuus on Kuhmossa 20. elokuuta ja viimeinen Sotkamossa 12. syyskuuta.

Sepän mukaan suurin osa kutsunnanalaisista saapuu paikalle sovittuna ajankohtana. Mikäli joku ei saavu paikalle, Puolustusvoimat tekevät yhteistyötä etsivän nuorisotyön ja poliisin kanssa henkilön paikallesaamiseksi.

– Vain murto-osaa pitää lähteä etsimään, Seppä sanoo.

Yhteensä kutsuntatapahtumia on 33 paikkakunnalla ja tapahtumia kertyy 57 kappaletta. Esimerkiksi Kajaanissa kutsunnat kestävät kolme ja Oulussa kymmenen päivää.

– Tänä vuonna yritämme tiivistää kutsuntojen aikataulua sillä tavoin, että olemme liikkeellä parhaimmillaan kolmessa paikassa yhtäaikaa. Rupeamaa en sanoisi raskaaksi, mutta kyllä se sinniä vaatii, Seppä sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)