Hallitus aikoo palauttaa kaikille oikeuden täysipäiväiseen varhaiskasvatukseen – Kouvolassa päiväkotien henkilökuntaa pitäisi lisätä

Vuoden 2016 lakimuutos mahdollisti subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaamisen kunnissa.

varhaiskasvatus
Anonyymeja lapsia
Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmistelussa lakimuutos, joka palauttaisi kaikille oikeuden täysipäiväiseen varhaiskasvatukseen.Mikko Savolainen / Yle

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen vaatisi Kouvolalta noin kymmenen hoito- ja kasvatusalan työntekijän palkkaamista.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmistelussa lakimuutos, joka palauttaisi kaikille oikeuden täysipäiväiseen varhaiskasvatukseen. Uusi laki astuisi voimaan vuoden kuluttua.

Vuonna 2016 voimaan tullut lakimuutos mahdollisti subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaamisen kunnissa.

Sen seurauksena kaksi kolmasosaa kunnista rajasi viikoittaisen varhaiskasvatusoikeuden 20 tuntiin lapsilta, joiden vanhemmista toinen on kotona esimerkiksi hoitovapaan tai työttömyyden vuoksi. Näin tehtiin myös Kouvolassa.

– Rajauksen myötä säästimme vuositasolla noin 350 000 euroa. Uudistus vaatisi henkilökunnan lisäämistä noin kymmenellä työntekijällä, kertoo Kouvolan varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto.

Vuoden 2016 lakimuutoksen yhteydessä Kouvola päätti, että rajatusta varhaiskasvatuksesta peritään 40 prosenttia kokopäiväisen varhaiskasvatuksen maksusta. Lain mukaan siitä saisi periä 60 prosenttia.

– Jos säilytämme tämän maksun, en usko, että lakimuutos muuttaa tilannetta kovin paljon. 20 tuntia varhaiskasvatusta riittää normaalisti lapselle, toteaa Kuusisto.

Kotkassa varhaiskasvatusoikeutta ei ole rajattu.