Englantilaiset ankeriaat muuttavat pohjalaisvesistöihin

Ankeriaita istutetaan muun muassa Alavuden Akkojärvelle ja Ponnejärvelle.

ankerias
Ankeriaanpoikasia kuljetuslaatikossa.
Poikaset ovat Suomeen tullessaan korkeintaan 10-senttisiä ja gramman painoisia. Vie useita vuosia, että ne kasvavat pyyntikokoon.YLE / Kristiina Lehto

Pohjalaisiin vesistöihin istutetaan jälleen 12 000 ankeriasta. Etelä-Pohjanmaalle ankeriaita istutetaan nyt Alavuden Akkojärvelle ja Ponnenjärvelle sekä Jalasjärvelle. Lisäksi ankeriaat pääsevät Kyrönjokeen sekä Luodonjärveen.

Luodonjärvi on ollut vakioistutuskohde jo viiden vuoden ajan. Niiden kasvua on seurattu ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Ensimmäiset ovat kohta pyyntikokoisia, kertoo Kyösti Nousiainen Ely-keskuksesta.

Ankeriaan poikaset on pyydetty Severnjoesta

Yhteensä runsaat 130 000 englantilaista ankeriaan poikasta saapuu tänään. Ensimmäiset pääsevät veteen myöhään tänä iltana ja osa huomisen puolella.

– Istutettavat ankeriaat on pyydetty Severnjoesta Englannista, jossa pyynti tapahtuu tarkasti säädellyn SEG standardin (Sustainable Eel Group) mukaisesti. Ennen Suomeen saapumista ankeriaat ovat olleet karanteenissa Ruotsissa. Saapuessaan ne ovat noin 10 senttimetrin pituisia ja noin gramman painoisia, kuvailee kalastusbiologi Malin Lönnroth Kalatalouden Keskusliitosta.