Hyppää sisältöön

Ponnahus Galleria tuo nykytaiteen vanhaan viljamakasiiniin

Ponnahus Galleria on pystyttänyt vuoden sisään jo kuusi pop up -nykytaidenäyttelyä.

Anni Arffmanin taiteessa on käytetty paperia ja röntgenkuvia. Kuva: Emilia Hyvönen

Noin vuosi sitten perustettu kajaanilainen Ponnahus Galleria tuo nykytaidetta muutoin tyhjillään oleviin liiketiloihin ympäri Kainuuta. Keskiviikkona 14. elokuuta avataan viimeisin näyttely Teppanan entisessä viljamakasiinissa. Näyttely kantaa nimeä Jännite ja se esittelee Anni Arffmanin paperileikkelytöitä.

Ihmishahmoiset aiheet ovat leikattu paperiin saksilla ja kirurgin veitsellä. Materiaalina on käytetty myös röntgenkuvia. Aiheensa Arffman on poiminut esimerkiksi urheilijakuvien jännitteisistä hetkistä, joiden tunnelmaa hän on paisuttanut vapaasti irrottautuen alkuperäisestä asiayhteydestä.

– Jotakin alati kiehtovaa on pysäytetyssä hetkessä, jossa silti poreilee liikkeen ja vahvojen mielikuvien jännite, Arffman kuvailee.

Ponnahusgalleristit Emilia Hyvönen, Riikka Keränen ja Mayumi Niiranen-Hisatomi ovat saaneet gallerialle rahoitusta Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahastolta kahden vuoden aikana yhteensä jopa 30 000 euroa. Ajatus pop up galleriasta on kytenyt jo pitkään. Kajaanilaislähtöiset Hyvönen ja Keränen sekä kajaanissa työskennellyt Niiranen-Hisatomi alkoivat ideoida galleriaa, koska Kajaanissa ei ollut galleriatoimintaa ollenkaan.

– Päätimme perustaa gallerian näin pop up -muotoisesti ja kokeilla, miten se otetaan vastaan. Kun vielä saimme apurahan, niin homma lähti liikkeelle, Hyvönen sanoo.

Yleisö on löytänyt Ponnahuksen näyttelyt ja palaute on ollut äärimmäisen positiivista.

– Viesti yleisöltä on ollut se, että ilmaiset vaihtuvat näyttelyt ovat tuoneet piristystä Kajaanille. Yleisö on myös toivonut, että näyttelyille saadaan jatkoa, Hyvönen sanoo.

Toistaiseksi Ponnahus pysyy pop up-galleriana, mutta tulevaisuudessa voi olla mahdollista saada Kajaaniin myös pysyvä galleria.

– Olisihan se ihanaa, jos tänne saataisiin pysyvä taidegalleria. Pitää katsella ja miettiä yhdessä tätä asiaa. Meillä kuitenkin on kaikilla rinnalla vielä muitakin töitä ja rahoitustakin pitäisi miettiä, Hyvönen pohtii.

Jännite on Ponnahus Gallerian kuudes näyttely ja syksyllä on luvassa lisää.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)