Poliisi epäilee miestä poikkeuksellisen laajasta lapsiin kohdistuneesta seksuaalirikosten sarjasta – "Tapahtunut sosiaalisen median sovelluksissa"

Teosta epäillyllä espoolaismiehellä on ollut jopa 52 uhria, joista vain yksi kertoi vanhemmilleen.

Miehen epäillään lähestyneen uhrejaan sosiaalisessa mediassa. Kuva: AOP

Noin kolmekymppisen Espoossa asuvan miehen epäillään hyväksikäyttäneen kymmeniä lapsia.

Länsi-Uudenmaan poliisi (siirryt toiseen palveluun) on saanut esitutkinnan valmiiksi poikkeuksellisen laajassa rikossarjassa.

Poliisi epäilee, että miehellä on ollut jopa 52 eri uhria. Eri puolelta Suomea kotoisin olevat uhrit ovat iältään 9–15-vuotiaita.

Häntä epäillään yhteensä 12 törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 39 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä kahdesta lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2018–2019.

Poliisi: "Uudenlaista rikollisuutta"

Miehen epäillään lähestyneen uhrejaan sosiaalisessa mediassa.

Poliisin mukaan keskustelut ovat lähteneet liikkeelle jutusteluna, mutta kääntyneet nopeasti seksuaalissävytteiseksi. Mies on pyytänyt uhreilta video- ja kuvamateriaalia ja lähettänyt sellaista myös itse.

Epäillyt rikokset tapahtuivat Instagramissa ja Snapchatissä. Poliisin tietojen mukaan uhrit ja epäilty eivät tavanneet kasvokkain.

Uhrien suuren lukumäärän lisäksi seksuaalirikoksista tekee poikkeuksellisen tekotapa.

– Tämä on uudenlaista rikollisuutta, sillä kyseessä on puhtaasti sosiaalisen median sovelluksissa tapahtunut tekosarja. Tällaista ei ole vielä aiemmin paljastettu, rikoskomisario Max Bock kertoo.

Poliisin käsityksen mukaan epäilty on toiminut yksin.

Vain yksi uhreista kertoi viestittelystä aikuiselle

Vyyhti alkoi paljastua, kun yksi uhreista kertoi epäillyn kanssa käydyistä keskusteluista vanhemmilleen, ja vanhemmat tekivät asiasta rikosilmoituksen alkuvuodesta 2019.

Poliisia huolestuttaa, että kukaan muu lapsista ei kertonut aikuiselle epäillyn viestittelystä.

– Lapsia tulee kannustaa kertomaan välittömästi tapahtumista luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa käsittelemään asiaa ja ottaa tarvittaessa yhteyttä poliisiin, Bockkertoo Länsi-Uudenmaan poliisin tiedotteessa.

Epäilty on ollut vangittuna maaliskuun 2019 alusta alkaen. Seuraavaksi juttu siirtyy syyteharkintaan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan epäilty on aiemmin ollut osallisena kahdessa pahoinpitelytapauksessa helmikuussa 2018.

Ensimmäisessä tapauksessa epäilty oli itse uhrina ja häntä yritettiin lyödä päähän. Toisessa tapauksessa espoolaismies on kirjattu pahoinpitelystä epäillyksi. Molemmat tapaukset ovat tapahtuneet samana päivänä, ja niiden istuntopäivä on lokakuun puolivälissä 2019.

Mieheltä ei löydy muita rikosjuttuja Oikeusrekisterikeskuksesta.

Lue myös:

Juttua korjattu 14.8.2019: Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2018–2019 ja tapahtumat paljastuivat poliisille 2019, ei toisin päin, kuten artikkelin alkuperäisessä versiossa virheellisesti luki.