Opetusministeri Li Andersson hallituksen avustajien määrän kasvusta: Virkamiehet uupuneita, näin varmistetaan poliittisen työn onnistuminen

Hallitusneuvotteluissa päätettiin, että hallituspuolueiden puheenjohtajat saavat sovitun määrän avustajia.

Li Andersson
Miksi opetusministeri Li Anderssonilla on liuta avustajia?
Miksi opetusministeri Li Anderssonilla on liuta avustajia?

Opetusministeri Li Andersson (vas.) puolusti Ylen aamu-tv:ssä hallituksen kasvanutta erityisavustajien ja valtiosihteerien määrää.

Esimerkiksi Anderssonilla itsellään on työapunaan viisi erityisavustajaa ja yksi valtiosihteeri. Edellistä opetusministeriä, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasosta, avusti kaksi erityisavustajaa.

– Ero on oikeastaan siinä, että minä toimin puolueen puheenjohtajana. Näissä hallitusneuvotteluissa sovittiin, että kaikille hallituspuolueiden puheenjohtajille tulee viisi erityisavustajaa, joista kolme työskentelee koko puolueen ministeriryhmälle, Andersson kertoo.

– Se on syy tälle jaolle. Asia ei liity minun avustajamäärääni, vaan siihen, mitä on sovittu kaikkien hallituspuolueiden osalta.

Andersson kertoo päätöksen juontavan juurensa edellisellä hallituskaudella käytyyn keskusteluun siitä, että lain valmistelun taso on heikentynyt merkittävästi.

– Tuli myös paljon huolestuttavaa uutisointia siitä, että ministeriöiden virkamiehet ovat uupuneita siksi, ettei poliittista työtä johdettu kunnolla, Andersson sanoo.

Helsingin Sanomat esimerkiksi uutisoi joulukuussa 2018 Sosiaali- ja terveysministeriön ongelmista.

Avustajien määrän kasvattamisella on Anderssonin käsityksen mukaan tarkoitus varmistaa poliittisen valmistelutyön onnistuminen demokraattiselle oikeusvaltiolle ominaisella tavalla.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen avustajien määrä lähes tuplaantui verrattuna Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen.

Ennen erityisavustajia oli 42 ja valtiosihteereitä neljä, nyt erityisavustajia tulee enimmillään 70 ja valtiosihteereitä 15.

Avustajien määrä herättänyt keskustelua

Pääministeri Rinteellä on valtiosihteeri, EU-asioiden alivaltiosihteeri sekä kuusi erityisavustajaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kritisoi aiemmin Anderssonin erityisavustajien määrää (siirryt toiseen palveluun).

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun) maanantaina, että avustajamäärän kasvu oli looginen seuraus ministerimäärän kasvulle.

– Nähtiin, että erityisesti EU-puheenjohtajuuskausi tekee valtiosihteereiden määrän lisäämiseen paineita. Eiköhän tässä huiput ole. Tärkeintä on, että saadaan tämä orkesteri soittamaan, soittajia on stagella riittävästi, Lintilä linjasi haastattelussa.

Sipilän johtamassa hallituksessa oli alunperin 14 ja lopulta 17 ministeriä.

Rinteen hallituksen ensimmäisessä lisätalousarviossa (siirryt toiseen palveluun) esitettiin 2,9 miljoonan euron lisäystä ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien palkkamenoihin. Tätä vuotta koskevat palkkamenot nousevat 6,5 miljoonasta eurosta 9,4 miljoonaan euroon.

Lue lisää:

Rinteen hallituksen valtiosihteerien määrä lähes nelinkertaistuu edelliseen hallitukseen verrattuna

Mitä tekee ministerin avustaja? Yhdessä Suomen vähiten arvostetussa ammatissa turvataan ministerin poliittinen selusta

STM:n virkamiehet HS:lle: Ministeriön johto hukassa lainvalmistelun kanssa

Pakkoruotsin paluu yo-kirjoituksiin on hallituksen tavoite – Opetusministeri Andersson: "Ensin selvitetään, mihin se käytännössä johtaisi"