Kainuusta saadaan laadukasta pottua, kuivasta kesästä huolimatta

Kainuun perunapelloilla on jouduttu heinäkuussa turvautumaan koneelliseen kasteluun.

peruna
Perunamaa Kajaanissa
Perunapellot ovat kärsineet kuivuudesta, mutta nyt näyttää jo paremmalta. Elisa Kinnunen / Yle

Kuiva ja viileä heinäkuu toi haastetta perunanviljelyyn, ja perunapeltoja on jouduttu Kainuussa kastelemaan koneilla. Paltaniemeläinen viljelijä Tapio Tuhkasen mukaan nyt tilanne näyttää sateiden suhteen hieman paremmalta, mutta nyt on jo vähän liian myöhäistä.

– Kaikki perunamaat on kasteltu kertaalleen 30 millin verran, osa jopa kahteen kertaan. Se on ollut iso lisätyöllistäjä, sillä kunnon kuurossa tuo määrä voi tulla tunnissa, mutta koneella siihen menee neljä vuorokautta, Tuhkanen sanoo.

Kuiva ja viileä kesä on kuitenkin ollut hyödyksi siinä mielessä, että perunaruttoa on pystytty torjumaan pienellä vaivalla.

Tuhkasen tilalla ei ole kärsitty hallasta, sillä tila sijaitsee Oulujärven rannalla, ja järvi toimii eräänlaisena kilpenä kylmimmille keleille.

– Vaikka järvi ei ole päässyt kovin lämpimäksi, se on pitänyt hallan poissa. Mutta ei tästä tarvitse mennä kuin pari kilometriä sisämaahan, niin siellä ollaan oltu melkein pakkasella, Tuhkanen sanoo.

Mikäli kova halla pysyy seuraavan kuukauden verran poissa, voidaan kainuulainen pottu nostaa maasta alkuperäisen suunnitelman mukaan syyskuun aikana.

– Peruna ehtii vielä kuukauden ottaa kasvua kiinni ja kasvattaa kuorta, mikä taas lisää varastokestävyyttä.

Haasteista huolimatta Tuhkanen vakuuttaa, että Kainuusta saadaan tänäkin vuonna laadukasta perunaa.

– Kyllä näiltä korkeuksilta saadaan tänäkin vuonna laadukasta perunaa, Tuhkanen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)