Hyppää sisältöön

Isojen kaupunkien piti luopua koululaisten kahdeksan aamuista – syksyn lukujärjestys osoittaa toista useissa kouluissa

Tampereella lukiot ja ammattioppilaitokset tuskin myöhentävät kouluaamuja. Helsingin suomenkielisistä lukiosta vain yksi on luopunut kahdeksan aamuista.

Nukahtamiseen eivät taikatemput auta. Rentoutuminen ja rutiinit houkuttelevat unta parhaiten. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Tampereen ja Helsingin piti luopua koululaisten aikaisista kahdeksan aamuista tänä syksynä. Syksyn lukujärjestykset osoittavat kuitenkin toista monessa peruskoulussa ja lukiossa.

Asiasta käytiin vilkasta keskustelua viime vuonna. Myöhentämistä toivoivat sekä tutkijat että oppilaat. Tutkimusten mukaan murrosikäisten koulupäivän olisi hyvä alkaa myöhemmin kuin kahdeksalta.

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta suositteli viime joulukuussa yksimielisesti kahdeksan kouluaamuista luopumista. Aloitteen myöhentämisestä teki vihreiden kaupunginvaltuutettu Emma Kari.

Tampereen kaupunki suositteli puolestaan, että yläkoululaisen koulu alkaa aikaisintaan puoli yhdeksältä. Tästä syksystä alkaen Tampereen perusopetuksessa kaikkien koulujen piti alkaa aikaisintaan kello 8.15–8.45.

Suosituksia ei ole täysin noudatettu kaupungeissa.

Vain yhdessä suomenkielisessä lukiossa

Koulut saavat päättää itse lukujärjestyksestä. Helsingin suomenkielisissä lukioissa aloitusta on myöhennetty vain yhdessä.

Ruotsinkielisissä lukioissa kahdessa alkaa koulu kello 8.15 ja yhdessä kello 8.00. Helsingin kaupungilla on 14 lukiota ja 1 aikuislukiota. Lukioista kolme on ruotsinkielistä.

Viestintä- ja markkinointipäällikkö Hanna-Kaisa Talvensaari Helsingin kaupungilta sanoo, että koulut saavat itse päättää asiasta.

– Lukiot kyselivät asiaa opiskelijoilta ja useimmat eivät halunneet myöhästyttää, koska koulupäivä olisi silloin pidentynyt. Meillä on paljon erityistehtävälukioita, joiden opiskelijat harrastavat paljon ja toivovat koulun loppuvan hyvissä ajoin, Talvensaari sanoo.

Peruskoulujen osalta Helsingillä ei ole vielä tietoa asiasta. Asiasta tehdään parhaillaan kyselyä.

Käytännön vaikeuksia toteuttaa

Tampereella koulut ovat muuttaneet lukujärjestyksiä Helsinkiä enemmän. Tampereen kaupungin opetus- ja kasvatusjohtajan Kristiina Järvelän tiedossa on vain yksi peruskoulu, jossa koulu alkaa kello 8.00.

Koulut alkavat Järvelän mukaan muissa aikaisintaan 15 minuuttia myöhemmin.

Myös Tampere on tekemässä tarkempaa kyselyä aiheesta.

Tampereen lukioissa ja ammattikouluissa tuskin luovutaan kahdeksan aamuista. Valtuutettu Aila Dündar-Järvinen (sd.) esitti aloitteessa, että koulu alkaisi nykyistä myöhemmin, eli noin yhdeksältä. Peruskoulujen osalta aloite eteni, mutta toisen asteen osalta se on vastatuulessa.

Tampereen kaupungin ammatillisen koulutuksen johtaja Outi Kallioinen ja lukiokoulutuksen johtaja Jorma Suonio esittävät kaupunginhallitukselle, ettei koulujen työaikoihin tulisi muutoksia lähivuosina.

Asiaa perustellaan sillä, että ammatillinen koulutus on siirtynyt yhä enemmän työpaikoille. Työelämässä työaikojen alkamiset vaihtelevat suuresti eri aloilla. Lukioissa taas oppituntien myöhentäminen pidentäisi koulupäiviä.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Mari Sjöström sanoo, että kunnat voivat hakea omia ratkaisuja. Tiedossa ei ole, että moni kunta olisi päättänyt myöhentää koulupäiviä.

Tämä johtuu Sjöströmin mukaan käytännön hankaluuksista. Esimerkiksi koulukuljetukset tuovat jo haasteita.

Murrosiässä biologinen rytmi myöhästyy

Suomessa on käyty keskustelua koulujen alkamisesta, koska kansallisissa ja kansainvälisissä tutkimuksissa on tuotu esiin teinien ja nuorten aikuisten kroonistunut univaje.

WHO:n koululaistutkimuksen mukaan suomalaisista yli 15-vuotiaista yli 70 prosenttia menee nukkumaan kello 23 tai myöhemmin.

Suomen lukiolaisten liiton kyselyyn vastasi yli tuhat lukiolaista. Vastaajista hieman yli puolet toivoi koulun alkavan aikaisintaan kello 9. Helsingin kyselyn mukaan 69 prosenttia opiskelijoista kannatti luopumista kahdeksan aamuista.

Unitutkija Markku Partinen on tuonut esille, että kahdeksalta alkava koulupäivä on erityisen hankala yläkouluikäiselle, koska murrosiässä biologinen rytmi myöhästyy.

Uni ei välttämättä tule vaikka kuinka yrittäisi.

Partinen on ehdottanut koulupäivän myöhentämistä edes puolella tunnilla. Tätä on kokeiltu esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Ruotsissa.

Lue lisää:

.
.