1. yle.fi
  2. Uutiset

Joukko Helsingin luksushotellien kruununjalokiviä siirtyy norjalaisomistukseen – "Vahvistaa hotellien näkyvyyttä ulkomailla"

Norjalaismiljardööri Petter Stordalen osti kertaheitolla kymmenen pääkaupunkiseudulla toimivaa luksushotellia.

hotellit
Hotelli Kämp Pohjois-Esplanadilla Helsingissä.
Ikoninen Hotel Kämp vaihtaa omistajaa.Mikko Stig / Lehtikuva

Iso pala suomalaisen hotellibisneksen kermaa siirtyy norjalaisen Nordic Choice Hotels -ketjun omistukseen.

Kotimainen sijoitusyhtiö Capman myy tänään keskiviikkona julkistetussa kaupassa norjalaisille koko Kämp Collection Hotelsin. Siihen kuuluu kymmenen luksushotellia.

Niistä tunnetuin on Helsingin ydinkeskustassa Pohjoisesplanadilla sijaitseva Hotel Kämp. Hotelli on avattu vuonna 1887. Sen toiminta lakkautettiin kuusikymmentäluvulla ja herätettiin takaisin henkiin hotelliksi vuonna 1999.

Hotelli Kämpin vastaanottoaula.
Hotel Kämpin aula.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Myös muut kaupassa siirtyvät hotellit kuuluvat Suomen tasokkaimpiin: Hotel St. George, Klaus K Hotel, Hotel Haven, Hotel Lilla Roberts, Hotel Fabian ja neljä Glo-hotellia. Niistä kahdeksan sijaitsee Helsingin keskustassa.

Glo-hotelleista yksi sijaitsee Espoon Leppävaarassa ja toinen Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Ostaja on sijoittaja–miljardööri Petter Stordalenin Nordic Choice Hospitality Group. Hotellit siirtyvät osaksi Nordic Choice Hotels -ketjua, jossa on yhteensä 195 hotellia Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Hotelli St. George Helsingissä.
Helsingin Yrjönkadulla sijaitseva Hotel St. George.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Miksi hotellit kaupattiin?

Pääkaupunkiseudun hotellimarkkina on ollut kasvussa, ja myös luksushotelleille on riittänyt kysyntää.

Kämp Collection Hotelsin omistaja Capman ei kommentoi päivän tiedotteessaan kaupan syitä. Hotellialan konsultti arvelee, että sijoittaja on saanut omistuksistaan haluamansa.

– Pääomasijoittaja hakee tuottoa investoinnille. He ovat ilmeisesti saaneet sen, mitä ovat omistuksestaan hakeneet, sanoo Nordic Hotel Consultingin Suomen-toimiston johtaja Jan-Erik Lagerström.

– Yöpymisen keskihinta pääkaupunkiseudulla on ollut vahvassa kasvussa. Yksilöllistä palvelua tarjoavien hotellien tarjonta on lisääntynyt, ja taloudellisesti lihavat vuodet ovat palvelleet tätä segmenttiä, Lagerström jatkaa.

Lagerström pitää kauppaa merkittävimpänä hotellialalla sitten kesän 2017, jolloin ruotsalaisketju Scandic osti Restelin koko hotellitoiminnan eli muun muassa Cumulukset ja Holiday Innit. Nyt norjalaiskaupan jälkeen Suomen hotellimarkkinoiden kärkikolmikossa on enää yksi suomalainen nimi, Sokos Hotels.

Kauppahintaa ei ole kerrottu julkisesti. Lagerström arvioi varovaisesti, että hinta asettuu "kolminumeroiseksi" eli yli sadan miljoonan euron.

Hotelli Lilla Roberts Helsingissä.
Hotelli Lilla Roberts sijaitsee Kasarmitorin laidalla.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kauppa on yli viiden vuoden työn päätepiste, sanoo Kämp Collection Hotelsin hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Ari Tolppanen.

– Pääomasijoittajan liikeidea on, että se ostaa, kehittää ja myy. Nyt oli viiden ja puolen vuoden jälkeen aika myydä omistus ja siirtyä elinkaaren seuraavaan vaiheeseen, Tolppanen sanoo.

Viidellä ja puolella vuodella Tolppanen viittaa investointijaksoon, jona aikana hotellit on muutettu palveluiltaan ja myös asiakashinnoiltaan pohjoismaiselle tasolle.

Toisin sanoen: asiakkaat maksavat huoneistaan enemmän, ja saavat vastineeksi enemmän palveluita. Näin Capman synnytti Helsinkiin ryppään kalliita luksushotelleita, jotka kiinnostivat nyt kansainvälistä sijoittajaa.

Mikä on hotellien ja erityisesti Hotel Kämpin kohtalo norjalaiskäsissä?

– Olen täysin vakuuttunut, että uusi omistaja jatkaa samaa mitä Capman on tehnyt, eli investoi edelleen voimakkaasti laadun parantamiseen ja todennäköisesti aika moneen uuteen hotelliin, Tolppanen sanoo.

– Siksi on erittäin miellyttävä luovuttaa avaimet hotelli Kämppiin, joka kuitenkin on suomalainen instituutio ja todistanut yli 130 vuoden aikana monta käännettä tässä maassa, hän jatkaa.

Asiantuntijat: Kauppa tuo hotelleille näkyvyyttä

Uusi omistaja Nordic Choice on iso laatuhotelleihin keskittynyt ketju.

Sekä Lagerström että Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi uskovat, että leveämmistä hartioista on kaupassa siirtyville hotelleille hyötyä.

– Kauppa vahvistaa hotellien näkyvyyttä ulkomaisten asiakkaiden silmissä. On sinänsä hieno asia, että suomalainen hotelliketju on kiinnostanut isoa kansainvälistä ketjua, Lappi sanoo.

Lapin mukaan pelkät ulkomaiset turistit ja liikematkailijat eivät kuitenkaan riitä kannattelemaan koko kasvanutta luksushotellien markkinaa.

– Luksuhotellit ovat aika vaikea markkina. Harvassa ovat ne hotellit, jotka elävät pelkällä ulkomaisella kysynnällä, Lappi sanoo.

Hän toivoo piristysruisketta luksushotellien kotimaiselle käytölle muun muassa lähimatkailun kasvusta.

Petter Stordalen
Petter Stordalen Ylen haastattelussa Jätkäsaaren Clarion-hotellissa vuonna 2017.Petteri Sopanen / Yle

Stordalen tunnetaan Jätkäsaaren Clarionista

Miljardööri Petter Stordalen tuli suomalaiseen hotellibisnekseen ryminällä vuonna 2016.

Tällöin Stordalen avasi Helsingin Jätkäsaareen Suomen ensimmäisen Clarion-hotellin. Nordic Choice Hotels -ketjulla on nyt lisäksi Clarion-hotelli Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja F6-hotelli Helsingin keskustassa.

Vuonna 2017 Ylen haastattelussa Stordalen kertoi laajennushaluistaan ja sanoi haluavansa saada erityisesti Venäjältä ja Aasiasta Suomeen tulevat matkailijat ketjunsa hotelleihin.

Stordalen perheineen on maailman muutaman tuhannen rikkaimman joukossa. Talousjulkaisu Forbes arvioi (siirryt toiseen palveluun), että Stordalenin keräämä omaisuus on arvoltaan runsaat 1,2 miljardia euroa.

Lisäys 14.8. klo 15.00: Juttuun täydennetty Kämp Collection Hotelsin puheenjohtaja Ari Tolppasen kommentit.

Korjaus 15.8.2019 klo 13:09: Toisin kuin jutussa alunperin kerrottiin, Kämp ei ole toiminut hotellina läpi itsenäisen Suomen historian, vaan hotellitoiminta lakkautettiin 1960-luvulla ja aloitettiin uudelleen 1999.

Lue seuraavaksi