Pakkasista hetkeksi palmun alle: talven aurinkolomat käyvät kaupaksi hyvin – halutuimmat lähtöpäivät ja hotellit jo paikoin varattu

Ilmastohuoli ei ole nakertanut suomalaisten matkahaluja etelään. 400 000 pakenee pakkasia hellemaihin ensi talvena.

matkailu
Nainen rannalla Sri Lankassa
Talven etelänmatkojen myyntisesonki alkaa heti kesälomakauden lopulla. Kuvituskuva.AOP

Ensi talven etelänmatkat ovat myyneet hyvin matkatoimistoissa. Ensi talvenkin lumilla noin 400 000 suomalaista pakenee pakkasia hetkeksi palmun alle.

Myyntisesonki ryöpsähti vauhtiin heinäkuussa ja esimerkiksi joulunaika on jo osin myyty loppuun.

Mailmanlaajuinen huoli ilmaston lämpenemisestä ei ole saanut suomalaisia rajoittamaan lentelyään aurinkokohteisiin.

– Se ei ole vaikuttanut meidän matkamyyntiimme. Talven myynti on alkanut mukavasti: ollaan ihan samoissa myyntitahdeissa kuin viime vuonna. Etenkin kaukomatkojen myynti näyttää oikein lupaavalta, sanoo matkatoimisto Tjäreborgin myyntijohtaja Saana Ruonala.

Henkilökuva
Saana Ruonalan mukaan Kap Verde on yksi talven matkasuosikeista. Mikko Koski / Yle

– Thaimaa on selkeästi hyvässä myyntitahdissa. Olemme viime vuotta noin puolet edellä. 40 prosenttia kaikista Thaimaan matkoista on tällä hetkellä myyty, Ruonala kertoo.

Joulu jo miltei myyty

Netin matkasivuja selataan kodeissa parhaillaan ahkerasti. Joko myydään ei oota?

– Ei myydä vielä ei oota, paikkoja on. Mutta jos haluaa matkustaa koulujen loma-aikoina, esimerkiksi jouluna, uutena vuotena, syyslomalla tai hiihtolomalla, kannattaa pitää jo vähän kiirettä, sanoo matkatoimisto TUI Finlandin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen.

Laura Aaltonen TUI pk2
Laura Aaltonen kehottaa pitämään kiirettä, jos haluaa päästä etelän aurinkoon koulujen loma-aikoina. Jetro Kokko / YLE

Tjäreborgin Ruonalan mukaan esimerkiksi Thaimaan joululähdöille on enää jäljellä vain muutamia paikkoja.

–Jos haluaa Thaimaahan jouluksi, niin pitää toimia nopeasti. Hiihtolomalle on vielä paikkoja, mutta kyllä sielläkin alkaa olla jo aika täyttä tiettyihin lähtöihin ja määrättyihin hotelleihin, Ruonala sanoo.

Kap Verde ja Egypti nousussa

Ensi talven suosikkikohteet ovat samat kuin ennenkin: Kanariansaaret ja Thaimaa, vaikka niissä lomailu hieman vähenekin viime vuonna edellisvuodesta.

Tämän talven nousijoita ovat puolestaan Egypti, Vietnam ja Kap Verde Afrikan länsirannikolla.

– Selkeästi Kap Verde kiinnostaa nyt suomalaisia, ja etenkin aktiivityyppiset lomat. Meilläkin on jooga- ja tanssimatkoja, jotka vetävät selkeästi suomalaisia puoleensa, Ruonala sanoo.

Suosituimmat matkailumaat

Lentäen tehdyt vapaa-ajan matkapaketit 2018

Matkustajia

1. Espanja

253 700

2. Kreikka

232 600

3. Turkki

66 600

4. Thaimaa

44 300

5. Italia

29 200

6. Kroatia

28 700

7. Portugali

27 300

8. Bulgaria

19 200

9. Kypros

17 800

10. Arabiemiirikunnat

16 500

Lähde: SMAL

Ruotsalaiset huolissaan

Vaikka suomalaiset eivät olekaan vähentäneet etelänmatkailuaan ilmastohuolen takia, mietityttää tilanne jo suomalaistakin matkaajaa.

– Jonkin verran kyselevät. Mutta kyllä se on ihan eri tasolla kuin esimerkiksi tuolla Ruotsissa, jossa ilmastoasiat ovat ihan eri lailla tapetilla kuin täällä meillä, Ruonala sanoo.

Ruotsissa on kohistu jo hyvän aikaa ns. lentohäpeästä. "Flygskam" on uusruotsia ja tarkoittaa sitä, että lentomatkailun vuoksi tunnetaan häpeää. "Tågskryt" puolestaan kuvaa sitä, miten kerskaillaan siirtymisellä lentämisestä ilmastoystävällisempään junamatkailuun.

Matkatoimistot ovat vastanneet ilmastohuoleen ja lentohäpeän leviämiseen alkamalla ilmastokompensoida myymiensä matkojen päästöjä sijoittamalla varoja erilaisiin projekteihin.

– Meillä on hankkeita esimerkiksi Intiassa ja Thaimaassa, jossa muuten käytettäisiin kivihiiltä ja nyt käytetään uusiutuvaa energiaa, TUI Finlandin Aaltonen kertoo.

Ruonalan mukaan Tjäreborg sijoittaa esimerkiksi vesiprojekteihin ja tuulivoimaan. Kohteita on muun muassa Itä-Afrikassa, Gambiassa ja Turkissa.

Lue myös:

lona ja Aino Toivanen
Ilona ja Aino Toivanen tutkivat junamatkaansa varten reittikarttaa Tuusulassa Jokelan asemalla.Antti Lähteenmäki / Yle

Ilmastohuoli sai interrailin hurjaan kiitoon – Äiti ja tytär Toivanen valitsivat junan Nizzan-reissulle: “Hintaa lentämiseen ei edes verrattu“

Ilmastoahdistuksen ei tarvitse estää matkustamista – "Maata pitkin matkustamisessa matka itsessään on jo päämäärä"

Työmatkalentäminen lisääntyy – yritykset ovat heränneet vapaaehtoisiin päästöhyvityksiin, mutta niillä ei ole juuri merkitystä

Pekka Seppäsen kolumni: 10 000 euron lentovero ja sohvalle makaamaan