Hyppää sisältöön

Verentarve sairaaloissa lisääntyy elokuussa – ei hätää, sillä Itä-Suomessa luovuttajia on jopa jonoksi

Joensuussa kokeillaan nyt käytäntöä, jossa verta pääsee luovuttamaan vain ajanvarauksella.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu on kerännyt Itä-Suomesta alkuvuonna jo lähemmäs 10 000 verenluovutusta.

Verentarve sairaaloissa yleensä lisääntyy elokuussa, kun leikkaustoiminta vilkastuu kesän jälkeen.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun itäiseltä alueelta kerrotaan, että tähän on kuitenkin osattu varautua, ja luovuttajia on nyt riittänyt.

Eniten verta luovutetaan Itä-Suomen alueella Joensuussa.

Tämän lisäksi Veripalvelu toimii Itä-Suomessa 17:llä muulla paikkakunnalla.

Esimerkiksi Kuopiossa verta voi luovuttaa (siirryt toiseen palveluun) arkisin kolmena päivänä viikossa joko ajanvarauksella tai menemällä suoraan Veripalvelun toimistolle.

Joensuussa on aloitettu tänään torstaina kokeilu, jossa verenluovutukseen pääsee vain ajanvarauksella. Tälle päivälle annetut sata aikaa täyttyivät välittömästi, Veripalvelusta kerrotaan.

– Kokeilemme ajanvarauskäytäntöä, koska aiemmin Joensuun toimipisteelle on voinut tulla viiden tunnin aikana 150 asiakasta, ja verenluovutukseen on saattanut joutua odottamaan kaksikin tuntia, Veripalvelun itäisen alueen esimies Paula Korhonen taustoittaa.

Hänen mukaansa kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteikö luovuttajia yhä tarvittaisi. Itä-Suomesta pyritään keräämään joka viikko 190 verenluovutusta.

– Seuraavat ajat Joensuuhun ovat varattavissa netissä syyskuulle. Niitä kannattaa varata jo nyt. Esimerkiksi Kuopiossa verta voi yhä luovuttaa ilman varaustakin, Korhonen tiivistää.

.
.