Kymenlaaksossa valmistaudutaan lääkärihelikopterin saapumiseen – maalla kulkeva lääkäriyksikkö aloittaa lokakuussa

Uudella yksiköllä rakennetaan päivystystä Kouvolan Uttiin sijoitettavaa lääkärihelikopteria varten.

ensihoito
FinnHEMS:in lääkärihelikopteri Helsinki-Vantaalla.
FinnHEMS:in lääkärihelikopteri Helsinki-Vantaalla. Yle

Kymenlaaksossa varaudutaan lääkärihelikopteritoiminnan käynnistymiseen perustamalla uusi, maalla kulkeva lääkäriyksikkö Kouvolaan. Yksikkö aloittanee toimintansa lokakuun aikana.

Tavallisesta ensihoitomiehistöisestä ambulanssista lääkäriyksikkö eroaa muun muassa siinä, että siellä on enemmän tutkimus- ja hoitovalmiuksia.

Lääkäriyksikkö päivystää aluksi päiväaikaan kello 8–20, mutta myöhemmin toiminta laajenee ympärivuorokautiseksi. Miehistö yksikössä vaihtelee päivystysajan mukaan.

– Välillä työparina ovat lääkäri ja kenttäjohtaja. Välillä taas on kolmen hengen miehistö, jossa ovat lääkäri, ensihoitaja ja kenttäjohtaja, Kymsoten ensihoidon ylikääkäri Petri Loikas kertoo.

Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteri on tulossa Kouvolan Uttiin. Asiasta päätettiin viime vuoden lopulla. Perustettavan lääkäriyksikön avulla rakennetaan päivystystä lääkärihelikopteria varten.

– Resurssit, rahkeet ja toimintamallit pitää olla käytännössä valmiina. Lääkärihelikopteritoimintaa ei voi pystyttää silmänräpäytyksessä.

Helikopterien ensisijainen tehtävä on kuljettaa lääkäri mahdollisimman nopeasti potilaan luokse. Potilas kuljetetaan sairaalaan yleensä ambulanssilla, joka on myös hälytetty kohteeseen.

Yksiköllä tuetaan Poksia

Lääkäriyksikön toiminta-alue kattaa Kouvolan alueen. Loikkaan mukaan ideaalitilanteessa yksikön toiminta kattaisi koko Kymenlaakson, mutta käytännössä se on hankalaa.

Isommissa tapahtumissa kuten monipotilastilanteissa Etelä-Kymenlaaksossa yksikkö voisi Loikkaan mukaan olla mukana.

– Iso ongelma on valtatie 15, jonka sahaaminen on hidasta ja turvatonta. Jonkin verran pystymme tukemaan Etelä-Kymenlaaksoa, mutta ei kovin laajasti.

Lääkäriyksikölla halutaan Loikkaan mukaan tukea Pohjois-Kymensairaalan päivystystä.

– Meillä on tavoitteena, että yksikössä on ensihoitoon perehtyneet erikoislääkärit. Pystymme tukemaan Poksin toimintaa ilman muuta.