Kurikka varautuu tulevaan ja rakentaa sote-keskuksen

Kurikka saa rakentaa ison sote-keskuksen, kun ministeriö myönsi sille poikkeusluvan.

Kunnalliset terveyskeskukset
Kaksi vanhusta kävelee Kurikan keskustassa.
Kurikka varautuu väestön ikääntymiseen ja uudenlaiseen palvelujen tarpeeseen. Mirva Ekman / Yle

Kurikka saa tehdä 7 miljoonan euron terveyskeskusinvestoinnin. Sosiaali- ja terveysministeriö on heinäkuun lopulla myöntänyt Kurikalle poikkeusluvan. Asiasta kertoi ensin maakuntalehti Ilkka.

Kurikan suunnitelmissa on laajentaa ja peruskorjata nykyistä terveyskeskusta ja tehdä siitä tulevaisuuden sote-keskus. Koska investoinnin arvo on yli viisi miljoonaa, se vaati poikkeusluvan ministeriöltä.

Kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusan mukaan työtä ryhdytään saman tien toteuttamaan. Perhekeskus siirtyy ensimmäisenä terveyskeskuksen yhteyteen väistötiloihin jo rakentamisen ajaksi.

Säilyvätkö palvelut liitoskunnissa?

Sote-uudistuksen valmisteluvaiheessa on viime vuosina puhuttu siitä, ettei terveyskeskuksia jää enää kaikkiin nykyisiin paikkoihin. Siksi monessa kunnassa pyritään jo etukäteen varmistamaan, että siellä on tuleva sote-keskus.

Vaikka sote-uudistus onkin nyt odotteluvaiheessa, varmaa on, että sosiaali- ja terveyspalveluja tullaan keskittämään väestörakenteen muutoksen takia.

– On tarve uudistaa, nostaa osaamista ja poistaa päällekkäisyyksiä, kun väestö ikääntyy ja palvelujen tarve kasvaa, sanoo Pusa.

Pusa ei suoraan sano, säilyvätkö palvelut Jurvassa ja Jalasjärvellä.

– Valtuuston kanta on, että meillä on kolme vahvaa taajamaa jatkossakin. Toinen kysymys on kuitenkin se, löytyykö kaikkiin terveydenhuollon ammattilaisia. Jurvaan on ollut jo nyt vaikea saada lääkäreitä, kertoo Pusa.