Herätys: Sähköverkkoja ei haluta uusia kaikkialla, poliiseja loukkaantunut ampumisessa Yhdysvalloissa, Turkissa tukitaan netin tietovirtaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kaapelia vedetään Joensuun Heinävaarassa
Aiemmin kaapeli kulki ilmassa sähkötolppien varassa. Ne puretaan ja kaikki sähkökaapelit kaivetaan maahan.Ismo Pekkarinen / AOP

Laki vaatii uusimaan sähköverkkoja, mutta sähköyhtiöt jarruttelevat

Maaseudun autioituminen on tekemässä turhaksi säävaihteluita kestävän sähköverkon rakentamisen kaikkialle Suomeen. Sähköyhtiöt eivät haluaisi turhaan purkaa ilmassa olevia sähkökaapeleita ja siirtää niitä maan alle. Lain mukaan sähköverkon pitäisi jo muutamien vuosien kuluttua kestää myrskyjä ja lumikuormia kaikkialla Suomessa.

Rinne herättelee demareita politiikan syksyyn

 Pääministeri Antti Rinne  politiikan toimittajien aamiaisella Helsingissä 7. elokuuta.
Pääministeri Antti Rinne politiikan toimittajien aamiaisella Helsingissä 7. elokuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

SDP:n eduskuntaryhmä aloittaa kaksipäiväisen kesäkokouksensa Helsingissä. Puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinteen odotetaan linjaavan puheessaan puolueen ja hallituspolitiikan keskeisiä tavoitteita politiikan syyskauden alkaessa. Demariedustajat ottavat kantaa myös eilen julkistettuun valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen. Yle näyttää Rinteen puheen suorana Yle Areenassa klo 10.25 alkaen.

Kuusi poliisia haavoittunut ampumisessa Philadelphiassa

Philadelphian poliisi eristi risteyksen korttelissa, jossa ammuskelu johti kuuden poliisin haavoittumiseen.
Philadelphian poliisi eristi risteyksen korttelissa, jossa ammuskelu johti kuuden poliisin haavoittumiseen.Stringer / EPA

Philadelphiassa Yhdysvalloissa kuusi poliisia on haavoittunut ampumavälikohtauksessa, joka johti yhä käynnissä olevaan piiritystilanteeseen. Kenenkään vammat eivät ole hengenvaarallisia. Poliisi oli suorittamassa huumausaineisiin liittyvää tehtävää keskiviikkona iltapäivästä, kun asemies avasi tulen poliiseja kohti. Poliisi tiedottaa Twitterissä, että ampumistilanne on edelleen kesken.

Turkissa tukitaan netin kriittistä tietovirtaa

Nettikahvilan kyltti Istanbulissa.
Nettisensuuri on kiristynyt Turkissa jo useiden vuosien ajan.John Wreford / AOP

Turkissa on valtamedia jo pitkälti presidentti Recep Tayyip Erdoğanin talutusnuorassa, ja nyt pyritään suitsimaan myös internetin riippumattomia kanavia ja podcasteja. Syyskuun alussa astuu voimaan uusi laki, joka antaa radiota ja televisiota valvovalle virastolle laajat valtuudet valvoa internetiä. Se voi muun muassa estää pääsyn tietyille uutissivustoille ja sensuroida viihdesivustoja.

Ukkos- ja sadekuurot jatkuvat

torstain sääkartta
Yle

Sateista ja salamoinnista ei päästä vielä eroon. Torstaina kuurot painottuvat maan itä-, keski- ja pohjoisosiin. Lännessä ja iltaa kohti myös etelässä alkaa poutaantua. Keski- ja Pohjois-Lapissa päästään myös nauttimaan enimmäkseen poutasäästä. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.