1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Iso navetta paloi maan tasalle Iisalmessa – kymmeniä lehmiä kuoli

Palo huomattiin lypsyrobotin antaman ilmoituksen perusteella.

tulipalot
Navetta paloi maan tasalle Iisalmessa.
Navettapalon jälkisammutustyöt kestävät arviolta ainakin iltapäivään asti Iisalmessa.Antti Karhunen / Yle

Iso navetta paloi maan tasalle Iisalmessa Lappetelänkyläntiellä varhain torstaiaamuna. Ilmoitus palosta tuli hätäkeskukseen noin puoli kuuden aikaan.

Palomestari Antero Oikarisen mukaan omistaja on kertonut, että navetassa oli noin sata eläintä, 70 lypsylehmää ja loput nuorta karjaa.

Oikarisen mukaan omistajalta on saatu tieto, että palaneesta navetasta pelastui arviolta 10–20 eläintä. Vahingot ovat mittavat.

Lypsyrobotilta oli Oikarisen mukaan tullut tilan isännän kännykkään ilmoitus häiriöstä. Isäntä oli lähtenyt tarkastamaan asiaa ja havainnut, että navetta oli sisältä ilmiliekeissä.

– Kun pelastuslaitos saapui paikalle, navetan katto oli romahtanut eikä eläinten tai rakennuksen pelastamiseksi ollut enää mitään tehtävissä, Oikarinen kertoo.

Palo ei levinnyt muihin rakennuksiin. Palaneen navetan lähellä on Oikarisen mukaan toinen navetta, joka saatiin varjeltua palolta.

Palanut navetta on melko vanha. Sitä on Oikarisen mukaan laajennettu eri vuosikymmenillä. Kooltaan tuhoutunut rakennus on alustavan arvion mukaan noin 800 neliötä.

– Tänä päivänä rakennusmääräykset edellyttävät paloilmaisinlaitetta uusissa navetoissa, mutta vanhoissa niitä ei välttämättä ole. Ne ovat sen ajan lainsäädännön mukaan tehty.

Poliisi ryhtyy selvittämään palon syttymissyytä perjantaina

Paikalle hälytettiin aamulla eläinlääkäri. Sammutus- ja jälkiraivaustöissä oli aluksi kahdeksan pelastuslaitoksen yksikköä.

Jälkisammutus- ja raivaustyöt kestävät palomestari Oikarisen mukaan ainakin pitkälle päivään saakka. Palosta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa.

– Kunhan palopesäkkeet saadaan sammutettua ja rauniot jäähtymään, niin tutkinta tulee aikanaan paikalle ja koittaa selvittää syttymissyytä.

Itä-Suomen poliisista kerrotaan, että palon syyn tekninen tutkinta alkaa perjantaina.

Lue seuraavaksi