Etelä-Korean Moon: Japanin tulisi miettiä menneisyyttään

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in vakuutti maansa olevan valmis keskusteluun Japanin kanssa.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja hänen vaimonsa Kim Jung-sook heiluttivat maansa lippua itsenäisyyspäivänä. Torstaina tuli kuluneeksi 74 vuotta siitä, kun Korea vapautui Japanin vallasta. Kuva: Jung Yeon-je / EPA

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kehotti itsenäisyyspäivän puheessaan Japania katsomaan taaksepäin imperialistiseen historiaansa. Samalla Moon kuitenkin korosti, että Etelä-Korea on valmis maiden väliseen keskusteluun, jos Japani niin haluaa.

Moon varoitti torstaina pitämässä puheessaan, että valtioiden pitäisi pidättäytyä käyttämästä kaupankäyntiä turvallisuuspolitiikan välineenä. Kauppapolitiikan "militarisoiminen" voi presidentin mukaan vahingoittaa maailmankauppaa.

Kauppakiistat ovat viime aikoina kiristäneet Etelä-Korean ja Japanin välejä. Alkuviikosta Etelä-Korea ilmoitti pudottavansa Japanin luotettujen kauppakumppaneiden listalta. Päätös oli vastine Japanin aikaisemmin tekemälle samankaltaiselle linjaukselle.

Kiistojen taustalla ovat erimielisyydet sotavuosien pakkotyöstä ja sen hyvittämisestä. Toisessa maailmansodassa Japanin militaristinen hallinto käytti korealaisia pakkotyöhön. Japanin mukaan asia on jo sovittu. Tätä näkemystä monet eteläkorealaiset eivät hyväksy.

Etelä-Korean itsenäisyyspäivänä kymmenien tuhansien ihmisten odotetaan osallistuvan Japanin vastaisiin mielenosoituksiin, uutistoimisto AP kirjoittaa.

Lue lisää: