Mehiläiset söivät paikoin hunajaa enemmän kuin tuottivat, mutta heinäkuun helteet pelastivat paljon

Pohjois-Pohjanmaan hunajasato on varsin hyvä, mutta alueelliset ja kukkakohtaiset erot ovat isoja.

Oulu
Pesäkenno lähemmässä tarkastelussa.
Heinäkuun hellejakso tuli tärkeään aikaan pohjoisen hunajasadon kannalta.Kalevi Rytkölä / Yle

Mehiläistarhaajilla on käynnissä vuoden kiireisin kausi. Hunajasadon keruun ja käsittelyn lisäksi elokuussa on aloitettava pesien talvivalmistelut. Syksy on myös tärkeää myyntiaikaa tarhureille ja kotimaiselle hunajalle.

Pohjois-Pohjanmaalla kesän hunajasadosta on tulossa monin paikoin hyvä. Esimerkiksi Oulun seudulla kerätään keskimääräistä parempaa satoa, kertoo yhdeksässä eri paikassa pesiä pitävä mehiläistarhaaja Pertti Harmaala.

– Pitkän ajan pesäkohtainen hunajakeskiarvo on noin 37 kiloa, mutta nyt mennään yli 50 kiloon yhdyskuntaa kohden, arvioi omaa tuotantoaan Pertti Harmaala.

Horsman kukintaa seurataan tarkasti

Tärkeän hunajakasvin horsman kukinta osui Oulun seudulla heinäkuun hellejaksoon, mikä varmisti hyvä sadon alueellisesti. Ylivieskan seudulla horsma ehti kukkia ennen helteitä, jolloin mehiläiset eivät täysin pystyneet hyödyntämään kukintaa kertoo yli 20 vuotta alalla ollut Kari Vääräkangas.

–Pääsadon aikaan oli kylmä jakso, mikä söi sadosta ison osan. Vahvat pesät olisivat keränneet hunajaa vaikka kuinka paljon, kun olisi olleet kelit kohdillaan. Viimeinen hellepätkä kuitenkin pelasti tilannetta.

Noin 250 mehiläispesää hoitavan Vääräkankaan mukaan sato on kuitenkin pitkän aikavälin keskiarvoa aavistuksen parempi, mutta ei mikään huippuhyvä.

"Mehiläiset söivät enemmän kuin tuottivat"

Hunajasadossa on pohjoisessa isoja paikallisia ja kukkakohtaisia eroja vaihtelevan sään takia. Horsman lisäksi marjojen kukinnat antoivat hunajaa vaihtelevasti, kertoo Kari Vääräkangas, jolla on pesiä Ylivieskan seudun lisäksi myös Ranualla ja Rovaniemellä.

– Hillasta ei tullut hunajaa yhtään pisaraa, mutta esimerkiksi mustikasta tuli hunajaa huippusato.

Myös Pertti Harmaalalla on mehiläisiä Oulua pohjoisempana, Kuusamossa. Tarhurin mukaan paikoin sateinen ja viileä sää ei suosinut mehiläisiä Koillismaalla.

– Mehiläiset söivät enemmän kuin keräsivät hunajaa maastosta, Harmaala naurahtaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)