1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaiskasvatus

Varhaiskasvastusoikeuden laajentaminen voi aiheuttaa ongelmia ainakin Kokkolassa: uusi päiväkoti ja lisää työntekijöitä?

Monelle vanhemmalle hoitopaikan saaminen voi olla hyvä asia.

varhaiskasvatus
Lapsi päivähoidossa hiekkalaatikolla.
Yle

Hallituksen kaavailut palauttaa kaikille lapsille oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen silloinkin, kun vanhemmat ovat kotona, aiheuttavat kunnille paineita.

Kunnat pohtivatkin nyt, pystyvätkö ne laajentamaan toimintaansa näin nopeasti.

Esimerkiksi Kokkolassa kaupunki voi joutua rakentamaan pikavauhtia uuden päiväkodin ja palkkaamaan lisää työntekijöitä.

Kokkola on kipuillut jo pari vuotta lisääntyneen lapsimäärän kanssa. Nykyisin Kokkolassa varhaiskasvatusta saa 20 tuntia viikossa parisataa sellaista alle 7-vuotiasta lasta, joiden toinen tai molemmat vanhemmista ovat kotona.

Jatkossa kaikilla lapsilla olisi oikeus kokopäiväiseen päivähoitoon, jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat.

– Se tarkoittaisi varhaiskasvatuspaikan löytämistä ehkä noin sadalle uudelle lapselle. Todellista tilannetta on vaikea ennustaa, koska vanhemmat voivat itse päättää, haluavatko viedä lapsensa joka päivä kahdeksaksi tunniksi päiväkotiin, kertoo Kokkolan varhaiskasvatustoimenjohtaja Kai Kytölaakso.

Muutos toisi myös hyvää

Monelle vanhemmalle ja lapselle varhaiskasvatusoikeuden laajeneminen olisi hyvä asia. Tarvetta muutokselle on perusteltu julkisuudessa muun muassa sillä, että oikeuden rajaaminen Sipilän hallituksen aikana on vaikeuttanut monen perheen arkea ja esimerkiksi työttömän vanhemman työllistymistä.

Usein keikkatyön vastaanottaminen voi olla mahdotonta ilman kokopäiväistä päivähoitoa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut uuden varhaiskasvatuslain muutosta. Lakimuutos on parhaillaan lausuntokierroksella. Uusi laki astuisi voimaan vuoden kuluttua.

Sipilän hallitus rajasi lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen 20 tuntiin viikossa vuonna 2016, jos vanhemmat olivat kotona. Osa kunnista päätti kuitenkin antaa varhaiskasvatusta lain edellyttämää määrää laajemmin.

Lue seuraavaksi