1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. budjetit

Rinne budjetista: Huolehdimme siitä, että ihmisten ostovoima kasvaa

Sipilän hallituksen kilpailukykysopimus pienentäisi ensi vuonna käteen jäävää tuloa, jos Rinteen hallitus ei tee uusia päätöksiä.

budjetit
Kaarina Haapala (oik.) Helsingistä keskusteli pääministeri Antti Rinteen ja kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron kanssa varhain aamulla SDP:n eduskuntaryhmän kansalaistapaamisessa Helsingissä torstaina.
Pääministeri Antti Rinne keskusteli helsinkiläisten kanssa Rautatientorilla torstaiaamuna.Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan hallitus aikoo huolehtia, että ihmisten ostovoima ei pienene ensi vuonna.

Sipilän hallituksen aikaan kilpailukykysopimuksella siirrettiin työnantajan sivukuluja osin työntekijöiden maksettavaksi. Vastineeksi ihmisten tuloveroja kuitenkin alennettiin.

Kikyn vaikutus ulottuu vielä ensi vuoteen. Kilpailukykysopimuksen hännässä tulevat veroluonteiset maksut käytännössä kiristäisivät ihmisten verotusta alkavana vuonna 0,5 miljardilla eurolla, mikä tarkoittaa keskituloisen käteenjäävissä tuloissa noin parikymppiä kuussa.

– Vallassa oleva hallitus aina voi asioille jotakin. Kyllä me mietitään se, miten edelliseen vuoteen verrattuna kiristyvien veroluontoisten maksujen tilanne tulee vaikuttamaan heikentyvässä taloussuhdanteessa, Rinne sanoi Ylelle SDP:n kansalaistapaamisessa torstaina.

Rinne muistuttaa, että maksujen nousua korvattiin ihmisille alentamalla tuloverotusta vuonna 2017 enemmän kuin maksut nousivat. Ne ovat kompensoineet kikystä johtuvan maksujen muutoksen Rinteen mukaan lähes täysimääräisesti. Nyt palataan tasoon, jossa on aiemmin oltu.

Veronmaksajalle parikymppiä vähemmän käteen olisi kuitenkin parikymppiä vähemmän, ja muutaman vuoden takaiset verohelpotukset ovat voineet haihtua mielestä.

– Me tulemme omilla päätöksillämme huolehtimaan siitä, että suomalaisten ostovoima yleisesti ottaen kehittyy parempaan suuntaan.

Hallitus päättää ensi vuoden budjetista riihessään syyskuussa.

SDP:n eduskuntaryhmä on parhaillaan kesäkokouksessa Helsingissä, voit seurata Rinteen puhetta suorana tästä kello 10.25 alkaen.

Budjetti helpottaisi pienituloisimpien asemaa

Valtiovarainministeriö julkisti eilen budjettiehdotuksensa. Ehdotuksessa tupakan ja polttoaineiden verotus kiristyy mutta tätä kompensoitaisiin pieni- ja keskituloisille pienellä tuloveron alennuksella.

Rinne pitää tärkeänä eläkkeiden korotusta, joka tullee voimaan heti vuodenvaihteessa.

– Yritämme saada apua syntymään – 800 euron eläkkeisiin viisikymppiä, siitä kolmekymppiä ja kymppi sinne 1 400 euroon. Meidän tavoitteena edelleen on, että saataisiin koko satanen.

Rinne sanoo, että kansainvälisen talouden riskien takia tulevia vuosia on vaikea ennakoida.

Budjettiehdotuksessa alijäämä kasvaisi hieman ennakoitua enemmän. Rinne väittää, että tosiasiassa velkaantumiskehitys on kuitenkin menossa parempaan suuntaan.

– Nyt täytyy muistaa, että viime vuosien aikana alijäämä on supistunut yksittäisille kertaluontoisilla erillä aika paljon. Jos ne poistetaan aiemmasta kehityksestä, velkaantumiskehitys taitaa kulkea parempaan suuntaan pysyvien menojen ja tulojen näkökulmasta.

Halituksen vaihtuminen näkyy erityisesti sosiaaliturvan parantamisena. Rinne korostaa, että hyvinvointivaltiossa perustarpeista pitää huolehtia.

Lue seuraavaksi