Terrori-iskun toinen vuosipäivä tuo Turkuun mielenosoituksia – poliisi varautuu tänä vuonna hillitymmin

Kaduilla marssivat ainakin kansallismieliset ja äärioikeistolaisia ryhmiä vastustavat mielenosoittajat.

mielenosoitukset
auringonkukka ja taustalla kymmeniä hautakynttilöitä
Turun terrori-iskusta tulee 18.8.2019 kuluneeksi kaksi vuotta. Arkistokuva Turun kauppatorin kukka- ja kynttilämerestä.Johanna Manu / Yle

Sunnuntaina tulee kuluneeksi kaksi vuotta Turun terrori-iskusta. Lounais-Suomen poliisille on jälleen ilmoitettu vuosipäivään liittyvistä mielenosoituksista Turussa.

Kaupungissa kokoontuu Kansallismielisten liittouma -yhdistys 188 Kukkavirta -kulkueeseen. Sille protestiksi järjestetään Turku ilman natseja -vastamielenosoitus.

Kansallismielisten liittouma kertoo nettisivuillaan olevansa kansallismielisten ja isänmaallisten henkilöiden yhteistyöjärjestö. Viime vuonna sen vastaavassa Kukkavirta-tapahtumassa oli läsnä muun muassa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä.

Liikkeen Suomen osasto tuomittiin käräjäoikeudessa lakkautettavaksi vuonna 2017. Seuraavana vuonna myös hovioikeus linjasi PVL:n lakkautuksesta. Järjestö haki valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, joten päätös ei ole lainvoimainen. Järjestö on kuitenkin toimintakiellossa.

Turku ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjät vastustavat äärioikeistolaisia ryhmittymiä ja kokevat niiden käyttävän terrori-iskun muistopäivää hyväksi agendansa edistämiseen.

Poliisi valppaana, mutta hillitymmin kuin viimeksi

Lounais-Suomen poliisi kertoo tiedotteessa varautuvansa sunnuntaipäivään. Tavoitteena on turvata perusoikeus kokoontumisille ja mielenilmauksille.

Poliisin tavoitteena on, että päivän tapahtumat sujuisivat ilmoitetun rauhanomaisesti, erikseen sovitun mukaisesti, turvallisesti ja häiriöttä, sekä terrori-iskun uhreja ja siitä kärsineitä kunnioittaen.

Vuosi sitten poliisi valvoi näkyvästi tapahtumia. Nyt tiedotuslinjakin on vaitonaisempi: poliisista todetaan, että kokoontumisten ja mielenosoitusten järjestäjät on velvoitettu huolehtimaan omien tapahtumiensa turvallisuudesta, tarvittavasta liikenteenohjauksesta ja järjestyksenvalvonnasta.

Vuosipäivään liittyvät tapahtumat sijoittuvat Turun keskusta-alueelle.

Poliisi on pyytänyt ilmatilan hallintayksikkö AMC:ltä tapahtumapäivälle tilapäisen rajoitusalueen Turun kaupungin alueelle. Kielto koskee lähinnä kuvauskoptereita ja rajoitusaluetta valvotaan.