1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Mansikkasato jäi odotettua kehnommaksi Lapissa – kesä oli mansikkayrittäjän lähes 25 vuotisen uran vaikein

Kuumat, kylmät ja kuivat säät eivät suosineet mansikan viljelyä.

Lappilaiset mansikat jäivät tänä kesänä odotettua pienemmiksi kuivuuden ja kuumien säiden takia. Kuvituskuva. Kuva: Roland Weihrauch / EPA

Säät eivät ole suosineet lappilaisen mansikan tuotantoa tänä kesänä. Mansikan alkaessa kypsyä heinäkuussa lämpötilat nousivat hellelukemiin. 30 asteen lämpötilat eivät olleet hyvät mansikan viljelyn kannalta.

– Jos on tosi kuuma, mansikka alkaa kypsymään jo kun se on pienellä raakileasteella. Se ei lähde kasvamaan kokoa, vaan kypsyttää mansikan liian aikaisessa vaiheessa, Rovaniemeläisen Kemijoen mansikan yrittäjä Mikko Kostamo selittää.

Kuuman viikon jälkeen säät viilenivät reiluun 10 asteeseen. Viileää säätä jatkui kaksi viikkoa.

– Mansikka ei oikein lähde kypsymään sellaisella kelillä.

Kaiken lisäksi sateita ei saatu kolmeen viikkoon ja vesi oli joessa niin matalalla, ettei mansikkayrittäjän kastelujärjestelmä toiminut. Kuivuus oli toinen tekijä, jonka takia mansikat jäivät odotettua pienemmiksi.

Lähes 25 vuotta mansikkayrittäjänä toimineelle Kostamolle kesä on ollut uran haasteellisin. Mutta ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin – mansikkayrittäjä sai myydä asiakkailleen kuivaa marjaa.

– Jos saan valita jatkuvan vesisateen ja kuivuuden väliltä niin otan kuivuuden.

Itsepoiminta suosiossa

Kostamo odotti hyvää mansikkasatoa ja isoja marjoja. Vaikka sato jäi odotettua kehnommaksi säiden takia, saatiin mansikoita tavanomainen määrä. Kausi jäi vajaan viikon lyhyemmäksi kuin yleensä.

Mansikan kannalta ideaali tilanne olisi ollut 20 asteen päivälämpötila ja viiden asteen yölämpötila, aurinko ja iltapäiväsateet.

– Kun yöllä käy kylmänä ja lämpötila nousee päivällä, mansikasta tulee sokeripitoisempi eli paremman makuinen.

Mansikkayrittäjän pelloilla on riittänyt tänä kesänä vilskettä.

– Itsepoiminta on ollut todella suosittua. Se johtuu varmaan siitä, ettei ole ollut luonnonmarjaa, mustikkaa ja hillaa. Ihmiset haluavat kuitenkin pakastaa marjaa, Kostamo tietää.

Lappilaista mansikkaa ehtii poimimaan vielä tämän viikon ajan. Sen jälkeen Kemijoen mansikan pelloilla alkavat syystyöt ja lannoitukset.

– Pitää ajatella jo ensi vuottakin. ** **

Lue myös:

Kuivuus aiheutti Lappiin sienikadon – satoa voidaan vielä saada jos säät suosivat

Hillan ja mustikan sato jää Lapissa huonoksi – lohtua voidaan vielä saada puolukasta