Sateet voivat vielä pelastaa syksyn sienisadon pohjoisessa

Kuivan kesän jäljiltä sieniä ei juuri ole päästy poimimaan, mutta viime päivien sateet ja lämpö nostavat satotoiveita.

Oulu
Sieni metsässä.
Kuivuus on verottanut kesän sienisatoa, mutta pohjoisessa sateet ehtivät vielä vaikuttaa syksyn satoon.Niko Mannonen / Yle

Sieniharrastajat ovat iloinneet tämän viikon sateista, kosteudesta ja lämmöstä. Kuivasta kesästä huolimatta sateet voivat vielä pelastaa pohjoisen sienisyksyn.

Lyhyt sadejakso tai yksittäinen rankkasade ei vielä tilannetta muuta, mutta esimerkiksi tämän viikon ja mahdolliset tulevat sateet, voivat hyvinkin vielä herättää syksyn sienet arvioi Oulun sieniseuran varapuheenjohtaja Tytti Raudaskoski.

– Sateet ovat herättäneet toivon, ja jos nyt kunnolla satelee, niin ehdottomasti metsään kannattaa vielä lähteä.

Toistaiseksi sieniä ei metsissä ole juuri ollut kuivuuden takia. Raudaskoski muistuttaa kuitenkin, että sienisesonki ajoittuu Pohjois-Suomessa pääosin elo-syyskuulle, joten syyssadon mahdollisuudet ovat vielä hyvinkin olemassa.

– Viime kesä oli poikkeuksellisen lämmin, ja vaikka oli pitkä kuiva kausi, niin elokuun sateiden jälkeen, minä en muista nähneeni niin paljon eri lajeja ja runsaita esiintymiä kuin viime syksynä oli, Raudaskoski muistelee.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)