Amerikkalainen uutiskanava CNN kertoo Suomen terveydenhuollon "pimeästä puolesta"

CNN sanoo suomalaisten olevan tyytyväisiä terveydenhuoltoonsa, mutta nostaa esiin järjestelmän epätasa-arvon ja kestävyyden.

Suomi
leikkausali
Helsingin yliopistollisen keskussairaalan leikkaussali.Jyrki Lyytikkä / Yle

Yhdysvalloissa uutiskanava CNN esittelee (siirryt toiseen palveluun) artikkelissaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmää.

Suomalainen ja pohjoismaalainen terveydenhuolto ovat nousseet maassa keskustelunaiheeksi sen jälkeen kun demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders kehui niitä.

CNN on haastatellut artikkelissaan suomalaistoimittajaa ja tietokirjailijaa Anu Partasta, HUS:n toimitusjohtajaa Juha Tuomista sekä sosiaalipolitiikan professoria Heikki Hiilamoa.

Artikkelissa ylistetään Suomen terveydenhuoltomallia mutta myös nostetaan esiin sen varjopuolia. Juttu on otsikoitu: "Suomen kuuluisan maksuttoman terveydenhuollon pimeä puoli".

CNN:n mukaan 88 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä terveydenhuoltoonsa. Maksuton terveydenhuolto tarkoittaa Suomessa CNN:n mukaan sitä, ettei kukaan suomalainen ole ylivelkaantunut terveydenhuoltomaksujen johdosta.

CNN myös muistuttaa, että suomalaisten eliniänodote on korkeampi kuin amerikkalaisten, synnytyskuolleisuus on matalaa ja pääsy terveydenhuoltoon on maailman huippuluokkaa.

Mikä sitten on CNN:n mainitsema pimeä puoli?

Kaikki ei kuitenkaan ole Suomessa ruusuisesti. CNN kertoo, että Suomen edellinen hallitus joutui eroamaan sen epäonnistuttua terveydenhuollon uudistamisessa.

Lisäksi jutussa kerrotaan, että Suomen hajautettu terveydenhuolto tekee järjestelmästä kalliin ylläpitää ja on johtanut epätasaiseen laatuun. Haja-asutusalueet eivät CNN:n mukaan ole aina pystyneet tarjoamaan tarvittavia terveydenhuoltopalveluita asukkailleen.

CNN muistuttaa, että Suomen ikääntyvä väestö merkitsee sitä, että järjestelmän ylläpidosta maksavien veronmaksajien määrä pienenee suhteessa resursseihin.