Kuntoportaita rakentuu monin paikoin – tänään vihittävät Seinäjoen portaat ovat jo ahkerassa käytössä

Seinäjoen Joupiskan elämysportaat ovat jo vilkkaassa käytössä. Ahkeraa on käyttö myös Vimpelin Lakiksen uusilla kuntoportailla.

kuntoliikunta
Seinäjoen Joupiskan kuntoportaat eli elämysportaat.
Seinäjoen Joupiskan kuntoportaat eli elämysportaat. Lakeuden Elämysliikunta ry

Kuntoportaita rakennetaan nyt vilkkaasti eri puolille. Vimpelin Lakeaharjulle on valmistunut peräti neljänsadan metrin pituiset portaat ja Vaasan Öjbergetille on valmistumassa lähiviikkoina.

Seinäjoen Joupiskan elämysportaat vihitään torstai-iltana virallisesti käyttöön. Niistä on jo muodostunut varsin suosittu liikunta- ja treenipaikka monelle seinäjokelaiselle.

Lakeuden elämysliikunnan puuhamies Hannu Salo vakuuttaa, etteivät portaat ole kuitenkaan vielä kuluneet.

– Eivät ole kuluneet. Juuri tiistaina talkoissa katsottiin, että ovat hyvänä pysyneet. Tosiaan käyttäjiä on ollut noin sata joka päivä. Valtavan paljon ihmisiä käy portailla ja vanhin tietääkseni on ollut 96-vuotias, arvioi Salo.

Seinäjoen Joupiskan 200 metrin elämysportaat ilmasta kuvattuna.
Seinäjoen Joupiskan 200 metrin elämysportaat ilmasta kuvattuna.Jukka Kuusisto

Talkootyötä riittää

Noin 500 porrasta 200 metrin matkalla on rakennettu talkootyönä ja ne täydentävät Lakeuden Elämysliikunnan kymmeniä muita kohteita Joupiskan alueella. Hanketta on rahoitettu sekä EU:n että Seinäjoen kaupungin tuella. Kokonaisrahoitus on 154 000 euroa.

Talkootöiden osuus on merkittävä ja niitä tehdään edelleen viikottain. Vielä viimeistellään muun muassa lähtöpaikkaa, tasanteita ja valaistusta portaisiin. Talvikunnossapitoa portaisiin ei tule.

– Hanke on vasta puolessavälissä. Lähtöpaikka, levähdyspaikka ja ylätasanne sekä valot portaisiin vielä tehdään. Vuodeksi riittää vielä töitä, kertoo Salo.

Myös talkoolaisia on riittänyt. Salon mukaan noin parikymmentä tekee ahkerasti töitä joka viikko ja viimeksi tällä viikolla ilmoittautui uusiakin talkoolaisia mukaan.

Vimpelissä vielä pidemmät

Vimpelin Lakeaharjulla portaita pitkin pääsee peräti 400 metrin matkan. Tasanteista johtuen porrasmäärä on lähes sama kuin Seinäjoellakin, noin 550 porrasta.

Portaiden rakentamista on hallinnoinut Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti -kyläseura ja talkoisiin on Vimpelissäkin osallistunut parikymmentä henkeä.

Kyläseuran puheenjohtaja Heikki Salmela kertoo, että käyttö on ollut ahkeraa.

– Käyttäjiä tuli jo, kun ensimmäiset sata metriä portaita oli vasta saatu valmiiksi eli se jo vähän haittasikin rakentamista, sanoo Salmela.

Hän on havainnut, että portaat ovat nyt selvästi muoti-ilmiö. Ensin tulivat nuoret tytöt, sitten pariskunnat ja nyt jo kaikenikäiset. Portaiden lisäksi talkooporukka rakentaa vielä näkötornin. Sen perustukset on jo valettu.