Matalan kynnyksen Perheentalo-toiminta laajenee Itä-Suomessa: "Monelle lapsiperheelle se on arjen pelastus"

Siilinjärvi ja Varkaus saavat omat Perheentalonsa tänä syksynä. Toiminta on herättänyt kiinnostusta myös muualla.

lapsiperheet
Lapset leikkivät Siilinjärven Perheentalon avajaisissa.
Siilinjärven Perheentalolla kävi paljon perheitä avajaispäivänä.Antti Karhunen / Yle

Perheentalo-toiminta laajenee Itä-Suomessa tänä syksynä. Alueelle avautuu kaksi uutta lapsiperheiden avointa kohtaamispaikkaa.

Elokuun puolivälissä toiminta käynnistyy Siilinjärvellä ja syyskuussa Varkaudessa. Myös Kuopiossa Perheentalo muuttaa syksyn alussa isompiin tiloihin.

Siilinjärvellä Perheentalo-hanketta ryhtyy pyörittämään Huoltoliitto, jonka yksi pääkohderyhmä lapset ja perheet ovat. Hankkeessa on mukana myös Siilinjärven kunta sekä joukko paikallisia yhdistyksiä.

– Tavoitteena on esimerkiksi sosiaalierojen tasoittaminen niin, että kaikilla perheillä olisi mahdollisuus yhteisölliseen toimintaan ja lapsilla olisi kavereita, kertoo Huoltoliiton järjestöpäällikkö Sami Hämäläinen.

Siilinjärveläiset perheet ovat iloisia Perheentalon toiminnan käynnistymisestä.

– Mahtavaa, kun omalle kylälle tulee tämmöinen. Täällä kohtaa samassa tilanteessa olevia, iloitsee kolmen kuukauden ikäisen vauvan äiti Maiju Räbinä.

Siilinjärveläinen Maiju Räbinä kolmen kuukauden ikäisen Nuua vauvansa kanssa.
Siilinjärveläinen Maiju Räbinä pitää Perheentaloa lapsiperheille hyvänä kohtaamispaikkana.Antti Karhunen / Yle

Suuret kävijämäärät

Kuopion Perheentalon koordinaattori Johanna Marttisen mukaan toiminnan laajeneminen kertoo siitä, että kunnissa on tarvetta lapsiperheille suunnatuille matalan kynnyksen kohtaamispaikoille.

– Siitä kertovat esimerkiksi meidän suuret kävijämäärät. Tilat ovat olleet hyvin varattuja, arvioi Marttinen.

Kuopiossa talvella 2017 avautuneella Perheentalolla on ollut vuosittain yli 20 000 kävijää.

– Se on todella monelle perheelle kohtaamispaikka ja arjen pelastus, kun pääsee kotoa jonnekin muualle tapaamaan muita perheitä, Marttinen sanoo.

Perheentaloilla lapset pääsevät leikkimään toisten lasten kanssa ja yhdistyksillä on tila, jota ne voivat käyttää omiin toimintoihin.

Tukee yhteiskunnan lapsiperhepalveluita

Perheentalojen toiminnalla vaikuttaa olevan merkitystä lapsiperheiden hyvinvointiin. Kuopion Perheentalon koordinaattori Johanna Marttinen muistuttaa, että tätä on kuitenkin vaikea mitata.

– Esimerkiksi perheraadeissa saamissamme palautteissa tämä näkyy selvästi.

Kävijät ovat kiitelleet muun muassa sitä, että Perheentalolla käynnin yhteydessä he ovat saaneet neuvoloiden tai kirjastojen henkilökunnalta lisätietoa jostain asiasta.

– Toki emme korvaa yhteiskunnan ja kaupungin palveluita, mutta voimme toimia yhteistyössä, toteaa Marttinen.

Hän ei usko Itä-suomen Perheentalo-verkoston laajentuvan lähitulevaisuudessa muihin kaupunkeihin tai kuntiin. Kiinnostusta on kuitenkin ollut myös muissa maakunnissa.

– Muualla tällainen toiminta on pienimuotoisempaa eivätkä esimerkiksi aukioloajat ole näin laajat, kertoo Marttinen.

Erityistä Itä-Suomen alueella toimivassa Perheentalo-verkostossa on se, että taustalla on kolmannen sektorin toimija ja sen ympärillä laaja yhteistyöverkosto. Myös kunnat ja kaupungit ovat toiminnassa mukana.

Siilinjärven, Kuopion ja Varkauden lisäksi Itä-Suomessa on Perheentalot myös Iisalmessa ja Joensuussa.