1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Oulun julkiset taideteokset hyödyntävät yhä enemmän digi-mahdollisuuksia

Digitaalisuus heijastuu yhä enemmän myös kuvataiteessa. Tämä näkyy myös Oulun julkisissa taidehankinnoissa.

Oulu
Ihmeellinen luonto -teos Kuukkelin päiväkodissa.
Myös Kuukkelin päiväkotiin hankittiin taidetta prosenttiperiaatteella. Kari Cavénin Ihmeellinen luonto on vuodelta 2006.Oulun kaupunki

Oulun kaupungin rakennushankkeiden yhteydessä toteutettavissa niin sanotuissa prosenttitaiteen hankinnoissa hyödynnetään yhä useammin digitekniikalla toteutettuja teoksia, kertoo Oulun taidemuseon amanuenssi Tarja Kekäläinen.

Prosenttitaiteessa ideana on varata isoissa rakennushankkeissa rahaa myös rakennuksen yhteyteen tulevaan taiteeseen. Taidehankintoihin varattava summa on yleensä noin prosentin verran rakennuksen kokonaiskustannuksista.

Hankittavat teokset heijastavat aina omaa aikaansa, mikä näkyy myös niiden toteutustavoissa, kertoo Tarja Kekäläinen. Esimerkkinä hän kertoo valokuvien käyttömahdollisuuksien lisääntymisestä. Niitä voidaan toistaa lasipinnoilla tai rakennusten julkisivuissa.

– Voidaan myös käyttää eri tavoin graafista betonia, jossa pohjana voi olla valokuva. Lisäksi taideteosten taustalta voi löytyä hyvinkin monimuotoisia tietoteknisiä ratkaisuja, kertoo Tarja Kekäläinen.

Oulussa julkistettiin keskiviikkona uusi veistos, joka liittyy kaupungin niin sanottuun prosenttitaide-hankintoihin. Hanna Vihriälän eläinaiheinen Happilautta-ulkoveistos paljastatettiin Kontinkankaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi