1. yle.fi
  2. Uutiset

Katso video: Sanelma sukeltelee iloisesti vapauteen – saimaannorpan kuutti selvisi eläinlääkäreiden hoivissa lähes kuoleman kielistä

Vapaaehtoisten eläinlääkäreiden pelastama kuutti on voimistunut reilussa viikossa ja valmis jatkamaan eloaan vapaana.

saimaannorppa
Saimaannorpan kuutti kurkistaa vedestä.
Saimaalta huonossa kunnossa hoitoon otettu Sanelma-kuutti on tervehtynyt ja sukeltaa jo sutjakkaasti. Video: Petri Vironen / Yle

Kesämökkiläiset löysivät kaksi saimaannorpan kuuttia heinä-elokuun taitteessa heikkokuntoisina. Toinen niistä vietiin Korkeasaareen, toiselle löytyi hoitopaikka eläinlääkäri Pekka Sarkasen mökkirannasta.

Sarkasen pikavauhdilla pystytetyssä norppahoitolassa kitukasvuista naaraskuuttia on ruokittu ja lääkitty viikon päivät. Sanelmaksi ristitty poikanen on virkistynyt ja pulskistunut suorastaan hämmästyttävää vauhtia.

Löydettäessä kuutti painoi vaivaiset 8,5 kiloa. Torstaiaamun virallisessa mittauksessa kuutin painoksi todettiin 11 kiloa.

– Sanelma on saanut muikkuja ja sitä on hoidettu kuin koiraa konsanaan. On lääkitty ja ruokittu aamuin illoin, Pekka Sarkanen kertoo.

Sarkaset ovat saaneet hankittua seudun kalastajilta tuoretta muikkua, jota potilas on saanut syödäkseen runsaasti.

Sanelma on edelleen alipainoinen, sillä keväisen kuutin pitäisi painaa tähän aikaan vuodesta jo lähemmäs 20 kiloa. Loisista se on päässyt eroon täysin.

– Onhan tämä uskomaton juttu, että kuutti on nyt tuossa kunnossa. Vaikuttaa erittäin virkeältä ja elinkelpoiselta. Energisyys on tärkeämpää kuin paino, sanoo pitkän päivätyön norpansuojelussa tehnyt metsähallituksen ylitarkastaja Tero Sipilä.

Kuutti jää todennäköisesti myös aikuisena pienikokoiseksi.

Kuutti on voimistunut lääkityksen ja muikkujen avulla viikossa.
Kuutti on voimistunut lääkityksen ja muikkujen avulla viikossa.Petri Vironen / Yle

Sanelma on viikon aikana kiintynyt hoitajaansa, ja palasi torstainakin useaan otteeseen Pekka Sarkasen luo hiekkarannalle ja jopa avoimesta luukusta takaisin aitaukseen.

– Uskon, että se oppii saalistamaan ja selviytyy talven yli. Eihän naaraskaan opeta kuuttia kalastamaan vaan ne oppivat sen luonnostaan, Tero Sipilä sanoo.

Kuutit syövät mielellään pientä kalaa. Sitä on Sarkasten lähivesillä tarjolla runsaasti.

– Pieni eläin tarvitsee pientä kalaa, jonka se pystyy kerralla nielemään. Jotain salakkaa tästä löytyy varmasti, Sipilä arvelee.

Kuutti sukeltaa.
Kuutti sukeltaa.Petri Vironen / Yle

"Aivan uusi innovaatio"

Vapaaehtoisten eläinlääkäreiden perustama kuuttihoitola on saimaannorpan 1970-luvulla käynnistyneen suojelun uusin avaus. Ajatus hoivakodista syntyi heikkokuntoisina löytyneiden kuuttien myötä elokuun alussa.

Alueen aitaaminen tapahtui spontaanisti yhden iltapäivän kuluessa. Jo illalla ensimmäinen potilas tuotiin Sarkasille.

Metsähallitus aikoo kirjata tarkasti kaikki kuutin hoidossa tehtyjen toimenpiteiden yksityiskohdat ylös, että myös tuleville norppapotilaille voidaan antaa yhtä hyvä hoito.

– Toivottavasti tällaista apua on saatavilla tulevinakin kesinä, sanoo Sipilä.

Sipilä ja suojelubiologi Jouni Koskela kiinnittivät kuutin takaräpylään merkin, jonka avulla yksilö voidaan tunnistaa myöhemmin.

– Viikko sitten kuutti oli kuoleman kielissä, ja nyt se jo potki mitatessa vahvasti vastaan, hämmästelee Jouni Koskela.

Sanelman ja Pekka Sarkasen jäähyväishetki.
Sanelman ja Pekka Sarkasen jäähyväishetki.Petri Vironen / Yle
Lue seuraavaksi