Lapin kansanedustaja Markus Lohi - polttoainevero kaihertaa lappilaisia

Kansanedustaja Markus Lohi korostaa, että budjettiehdotusta täydennetään ennen sen lopullista muotoa.

Lapin maakunta
Markus Lohi
Markus Lohi ei yllättyisi vaikka hallitusneuvottelut venyisivät. Keskusta lähtee Lohen mukaan neuvotteluihin tiukalla asenteella. "Peesaamaan ei voida lähteä."Antti Mikkola / Yle

Valtionvarainministeriön budjettiehdotuksessa lappilaisia hiertää varsinkin polttoaineveron korottaminen. Lapissa matkat ovat huomattavasti pitempiä yrityksillä ja yksityisillä kuin muualla Suomessa. Valtionvarainministeriö ehdottaa, että liikenteen polttoaineverotusta korotetaan 250 miljoonalla eurolla.

– Totta kai Lapissa olemme aina huolissaan, jos polttoaineverotus nousee, koska me tarvitaan Lapissa omaa autoa, jotta voidaan liikkua. Silloin, kun polttoainevero nousee, niin se kohdistuu yksittäisieen kansalaiseen. Toisaalta muutos koko vaalikauden aikana on n. 6,5 senttiä litralta. Se ei onneksi ole mitenkään dramaattinen, laskee Lapin kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Markus Lohi (kesk.) Yle Rovaniemen haastattelussa.

Lohi tähdentää, että yksityiskohdat ovat vielä auki ja toivoo, että Lapin kannalta tärkeitä hankkeita saadaan vielä mukaan lopulliseen budjettiesitykseen. Lapille tärkeitä hankkeita ovat mm. tie-ja rautatieverkoston saneeraminen.

– Toiveena olisi, että tienpidon määrärahoja voitaisiin nostaa, rautatietä sähköistettyä ja toteutettua Kemin sataman väylän syventäminen, linjaa kansanedustaja Lohi.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus on suuruudeltaan 57 miljardia. Siitä puuttuvat esimerkiksi tulevaisuusinvestoinnit, joihin hallitus suunnittelee panevansa kolme miljardia euroa neljän vuoden aikana. Valtiovarainministeriön budjettiehdotus tarkentuu lähipäivinä ja lopullisesti hallitus päättää budjetista syyskuussa, jonka jälkeen se menee eduskunnan käsittelyyn.