Helsingin yliopisto yhä ainoa suomalainen sadan parhaan joukossa kansainvälisessä vertailussa

Yliopiston sijoitus laski viime vuodesta niin sanotulla Shanghain listalla.

Suomen yliopistot
Helsingin yliopisto
Vaikka Helsingin yliopiston sijoitus laski hieman, on se silti korkeammalla sijalla kuin neljä vuotta sitten. Antti Haanpää / Yle

Helsingin yliopisto on edelleen ainoa suomalainen yliopisto kansainvälisen yliopistovertailun (siirryt toiseen palveluun)sadan parhaan yliopiston joukossa.

Yliopiston sijoitus laski viime vuodesta. Vuonna 2018 Helsingin yliopisto oli sijalla 57, tänä vuonna sijalla 63.

Pohjoismaisia yliopistoja listalla on kuusi, joista kolme on ruotsalaisia.

Vaikka Helsingin yliopiston sijoitus laski hieman, on se silti korkeammalla sijalla kuin neljä vuotta sitten. Tuolloin yliopisto oli sijalla 67.

Helsingin yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Paula Eerola toteaa, ettei tämän vuoden tulos ole yliopistolle katastrofi.

– Tutkimuksen arviointi ei ole urheilua, jossa voisi katsoa sekuntikellolla, kuka on paras. Rankingit ovat tietysti tärkeitä kehittämisen välineitä.

Helsingin yliopisto on ollut ainoana suomalaisyliopistona sadan parhaan joukossa ensimmäisestä vertailusta alkaen. Yliopisto paransi sijoitustaan vuosikymmenen keskivaiheilla, mutta vuodesta 2017 lähtien sen sijoitus on laskenut.

Vararehtori Eerola toteaakin, että tilanteesta tulee huolestuttava siinä vaiheessa, jos laskusta tulee pidempiaikainen trendi.

Eerola arvioi, että yliopistojen perusrahoituksen leikkauksilla voi olla vaikutusta sijoitukseen.

– Olemme sanoneet jo aikaisemmin, että sillä tulee olemaan vaikutuksia ennemmin tai myöhemmin. Syy-yhteyttä on vaikea todistaa pitävästi, mutta on selvää, että äkilliset leikkaukset vaikuttavat akateemiseen yhteisöön ja sen toimintamahdollisuuksiin.

Ruotsalaisia sadan parhaan joukossa kolme

Academic Ranking of World Universities -vertailun tuloksia on julkaistu vuodesta 2003. Arwu-vertailusta puhutaan tuttavallisemmin Shanghain listana.

Ensimmäisen kerran listan koosti kiinalaisyliopisto Shanghai Jiao Tong University. Listan julkaisemisesta on vastannut vuodesta 2009 lähtien ShanghaiRanking Consultancy -järjestö.

Yliopistot laitetaan paremmuusjärjestykseen muun muassa Nobel- ja Fields Medal -palkintojen, julkaisujen, viittausten sekä kansainvälisissä julkaisuissa julkaistujen artikkelien pohjalta.

Parhaaksi pohjoismaisista yliopistoista vertailussa sijoittui Ruotsin Solnassa sijaitseva lääketieteellinen yliopisto Karoliininen instituutti. Instituutti oli sijalla 38, viime vuonna se oli sijalla 44.

Ruotsalaisten Karoliinisen instituutin, Uppsalan ja Tukholman yliopistojen sekä Helsingin yliopiston lisäksi sadan parhaan joukossa ovat myös norjalainen Oslon yliopisto ja tanskalainen Aarhusin yliopisto.

Åbo Akademi putosi listalta

Arwu-listalla on nykyään maailman yliopistoista tuhat parasta. Ensimmäisten sadan jälkeen yliopistoille ei anneta enää suoranaista sijoitusta, vaan ilmoitetaan se sadan sijan väli, johon yliopisto sijoittuu.

Tuhannen parhaan joukossa on yhteensä kahdeksan suomalaisyliopistoa. Näistä kolme on 300-400 parhaan välillä. Tälle välille sijoittuvat Aalto yliopisto, Oulun yliopisto ja Turun yliopisto.

Sijoitustaan paransivat Jyväskylän, Tampereen ja Oulun yliopistot. Sijoituksensa säilyttivät sen sijaan Aalto-yliopisto, Turun yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto.

Viime vuonna listalla oli myös Åbo Akademi 900-1000-joukossa. Tänä vuonna se ei selvittänyt tietään listalle. Myös Lappeenrannan sijoitus listalla heikkeni.

ShanghaiRankingin nettisivujen mukaan vertailun tarkoituksena oli alun perin määritellä kiinalaisyliopistojen sijoittuminen kansainvälisten yliopistojen joukossa, mutta sittemmin vertailu sai paljon kansainvälistä huomiota osakseen.

Shanghain lista onkin yksi arvostetuimmista kansainvälisistä yliopistovertailuista. Muita merkittäviä ovat muun muassa QS World University Ranking ja Times Higher Education World University Rankings -vertailut.

Kärjessä on alusta asti ollut yhdysvaltalainen Harvardin yliopisto. Yhdysvaltalaisyliopistot ovat muutenkin hyvin edustettuina listalla.

Asiasta kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).