1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakistan: Kolme sotilasta ja kaksi siviiliä kuoli Kashmirissa aseellisissa yhteenotoissa – Intia kiistää uhrit

Pakistan vietti itsenäisyyspäiväänsä eilen, Intia juhlii tänään.

Jammu ja Kashmir
Sotilaita partioimassa Srinagarissa.
Intia lähetti kiistellylle Kashmirin alueelle tuhansia sotilaita elokuun alussa.Farooq Khan / EPA

Pakistanin mukaan kolme sen sotilasta on kuollut Pakistanin ja Intian välisessä aseellisessa yhteenotossa kiistellyllä Kashmirin alueella.

Pakistanin armeijan tiedottaja Asif Ghafoor ilmoitti kuolouhreista Twitterissä ja kertoi myös viiden intialaissotilaan kuolleen. Intia on kiistänyt kuolonuhrit, kertovat uutistoimistot.

Pakistanin mukaan myös kaksi siviiliä olisi kuollut ja yksi haavoittunut Intian armeijan luodeista Pakistanin hallitsemalla Rawalakotin alueella Kashmirissa.

Sekä Intia että Pakistan syyttävät toisiaan selkkauksen aloittamisesta. Viranomaistietojen mukaan tulitus on jatkunut aamusta lähtien.

Kartta, jossa on Pakistan, Intia ja kiistanalainen Kashmirin alue
Yle Uutisgrafiikka

Kahden ydinasevallan välit ovat jälleen kiristyneet Kashmirin itsehallintoalueen tilanteen myötä. Intian hallitus kumosi elokuun alussa perustuslain kohdan, joka on taannut Intian hallitsemalle Kashmirin osalle laajan itsehallinnon. Pakistania päätös ei miellyttänyt.

YK:n turvallisuusneuvosto aikoo keskustella Kashmirin tilanteesta perjantaina aamupäivällä.

"Yksi valtio, yksi perustuslaki", totesi Modi itsenäisyyspäivänä

Kashmirin tilanne on ollut Pakistanin ja Intian kapulakivi jo pitkään. Maat ovat sotineet alueesta kahdesti. Lisäksi viime helmikuussa alueella tapahtui pommi-isku, joka sai tilanteen leimahtamaan uudelleen.

Kashmirin alueen erityisasema oli voimassa vuodesta 1947 asti, joilloin Intia ja Pakistan itsenäistyivät. Maat viettävät itsenäisyyspäiväänsä peräkkäisinä päivinä. Pakistan juhli eilen, Intia puolestaan tänään.

Intia juhlii itsenäisyyspäivää
Intia juhlii itsenäisyyspäiväänä 15.8. Jaipal Singh / EPA-EFE

Intian pääministeri Narendra Modi perusteli itsenäisyyspäivän puheessaan Kashmirin itsehallinnon kumoamista talouden näkökulmasta.

Modin tavoitteena on saada Intian talous hyvään vireeseen. Hänen mukaansa muslimienemmistöisen Jammun ja Kashmirin itsehallintoalueen erityiasema on lisännyt korruptiota ja nepotismia eli sukulaisten suosimista alueella.

Samalla naiset, lapset ja vähemmistöt Intian ainoalla muslimienemmistöisellä alueella ovat Modin mukaan joutuneet epätasa-arvoiseen asemaan.

– Tänään kaikki intialaiset voivat ylpeästi sanoa "yksi valtio, yksi perustuslaki", Modi totesi.

Vastikään kumottu laki esti Jammun ja Kashmirin osavaltion ulkopuolella asuvia intialaisia muuttamasta alueelle, ostamasta sieltä maata ja työskentelemästä osavaltion hallinnon viroissa.

Lue lisää:

Mitä Kashmirissa tapahtuu ja miksi? Neljä kysymystä ydinasevaltioiden välisen kiistan uudesta käänteestä

"Kashmir on kuin painekattila, joka räjähtää hetkenä minä hyvänsä" – Ulkonaliikkumiskieltoa höllennettiin ainakin hetkeksi

Intia poisti Kashmirin erityisalueen aseman ja lähetti sinne kymmeniätuhansia sotilaita

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi