1. yle.fi
  2. Uutiset

Netanjahu myöntyi, kun Trump käski – kaksi demokraattien kongressiedustajaa sai porttikiellon Israeliin

Trump sai tahtonsa läpi, kun Israel ei päästä Rashida Tlaibia ja Ilhan Omaria maahan.

Israel
 Ilhan Omar ja Rashida Tlaib
Ilhan Omar ja Rashida Tlaib joutuivat taas presidentti Donald Trumpin iskun kohteeksi. Nyt Trump sai Israelin kieltämään kaksikon maahantulon.Jim Lo Scalzo / EPA

Israel estää kahden yhdysvaltalaisen kongressiedustajan saapumisen maahan. Israelin hallituksen päätös tuli sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli neuvonut Israelia estämään yhdysvaltalaisdemokraattien, Rashida Tlaibin ja Ilhan Omarin saapumisen.

Trump tviittasi tänään, että Israel osoittaa "suurta heikkoutta", jos se sallii demokraattien kongressiedustajien saapumisen maahan. Trumpin mukaan kyseiset kongressiedustajat "vihaavat Israelia ja juutalaisia" ja he ovat "häpeäpilkku".

Maahantulokiellon saaneet kongressiedustajat kuuluvat naisdemokraattien ryhmään, jota presidentti Trump on aiemminkin parjannut.

Rashida Tlaib on Michiganin kongressiedustaja ja Ilhan Omar on valittu puolestaan Minnesotasta. Molemmat ovat muslimeja.

Trump on aiemmissa kommenteissaan kiinnittänyt huomiota muun muassa naisten etniseen alkuperään. Lisäksi hän on kehottanut heitä "palaamaan sinne, mistä ovat tulleetkin".

Trumpin kriitikot ovat pitäneet hänen kommenttejaan rasistisina ja mauttomina.

Tlaibin sukujuuret Länsirannalla

Tlaibin suku on lähtöisin Beit Ur Al-Fauqan kylästä Länsirannalta ja hänen vanhempansa ovat tulleet siirtolaisina Yhdysvaltoihin. Tlaibin oli tarkoitus vierailla sukulaistensa luona. Omarin sukujuuret ovat Somaliassa.

Yhdysvaltalaiskaksikon oli tiettävästi aikomus saapua Israeliin viikonlopun aikana.

Rashida Tlaib ja Ilhan Omar ovat arvostelleet sitä, kuinka Israel kohtelee palestiinalaisia. Kaksikko kannattaa Israelin vastaista BDS-boikottia, jonka päämäärä on olla tekemättä yhteistyötä muun muassa israelilaisten yritysten ja yliopistojen kanssa.

Israelin hallitus on aiemmin säätänyt lain, jonka mukaan Israelia boikotoivia ja boikotteja tukevia henkilöitä ei päästetä maahan.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan maahantulokielto asetettiin siksi, koska Israel katsoi kongressiedustajien aikovan vahingoittaa Israelia. Netanjahun mukaan Tlaibin käyntiä sukulaisissa harkitaan humanitaarisista lähtökohdista, jos Tlaib esittää anomuksen.

Palestiinalaiset tyrmistyivät

Palestiinalaiset ovat tyrmistyneet yhdysvaltalaisten kongressiedustajien saamasta maahantulokiellosta.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan Israelin päätös on törkeä. Palestiinalaishallinnon edustaja Hanan Ashrawi luonnehti Israelin päätöstä "vihamieliseksi teoksi Yhdysvaltain kansaa ja sen edustajia kohtaan".

Ashrawin mielestä "Israelin teko halveksii diplomatian sääntöjä ja palestiinalaisten oikeutta olla yhteydessä muun maailman kanssa".

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi