Arkea maailmalta: Amerikkalaisissa kesäriennoissa pekoni käryää ja rasva tirisee

Periamerikkalaisilla kesämessuilla kaiken ruoan voi uppopaistaa tai leivittää.

ruoat
Paula Vilén
Paula VilénAntti Haanpää / Yle

Tiesitkö, että suolakurkun voi paistaa upporasvassa? Tai suklaapatukan? Opin tämän amerikkalaisesta ruokakulttuurista, kun menin juttumatkalle Iowan maatalousmessuille.

Ylipäätään ruoka näytti olevan messuilla jopa näkyvämmässä roolissa kuin siellä esitellyt maataloustuottajien työkoneet ja eläimet. Lypsykoneita sai etsiä huomattavasti kauemmin kuin maissitaikinaan käärittyä nakkia, ”corndogia”.

Pyörillä liikkuvia ruokakojuja oli pysäköity vieriviereen. Niitä oli 180 hehtaarin messualueella useita kymmeniä. Yhteistä kaikille oli niiden yllä leijuva upporasvan käry.

Iowan maatalousmessuilla on kymmenittäin ruokakojuja, joissa myydään pääasiassa uppopaistettuja ruokia.
Iowan maatalousmessuilla on kymmenittäin ruokakojuja, joissa myydään pääasiassa uppopaistettuja ruokia.Nina Svahn

Ruokakojuista pystyi ostamaan lautaselleen sellaisenkin herkun kuin suklaalla kuorrutetun pekonin tai upporasvassa paistetun Oreo-keksin. Tarjolla oli myös ”funnel cakejä”, eräänlaisia tippaleipäjättiläisiä, mutta pehmeitä.

Paitsi rasvassa, myöskään ruoka-annosten koossa ei säästelty. ”Corndogista” oli tarjolla 30-senttinen jötkäle. Messujen vetonaula-annos oli kokonainen kalkkunankoipi. Se syötiin luolamieshenkeen sellaisenaan luusta kiinni pitäen. Tämä huuhdottiin alas puolentoista litran limonadilla.

Ensimmäisenä työpäivänä tein amatöörimäisen virheen. Erehdyin nälissäni ostamaan isot ranskalaiset. Helle oli pehmentänyt pääni, sillä Yhdysvalloissa asuva oppii hyvin pian ruokailun perussäännön: mitään ruokaa ei pidä ostaa isoa annosta, ellei sillä aio ruokkia koko perhettä.

Pystyin juuri ja juuri syömään ranskalaisannoksesta kolmasosan. Loppupäivän olo oli raskas ja tukkoinen.

Seuraavana päivänä kuvaajani onnistui selvittämään, että markkina-alueella oli ainakin yksi koju, josta myytiin salaattia. Olimme hyvillämme, sillä 30 asteen paahteessa piti pystyä seisomaan täysi työpäivä. Toimintakyvyn menettäminen rasvan yliannostuksen aiheuttaman öklötyksen vuoksi ei sopinut suunnitelmiimme.

Pienen etsinnän jälkeen ”salaattikoju” löytyi. Selvisi, että salaatti tarjottiin rasvassa paistetussa taikinakuoressa, jauhelihalla, juustoraasteella ja hapankermalla kuorrutettuna.

Messujen rasvaa tihkuvan ruokatarjonnan keskellä kevyimmältä ruokavaihtoehdolta alkoikin tuntua jäätelö. Tosin jäätelökioskilla huomasin, että myös jäätelön olisi saanut rasvassa uppopaistettuna.

9-vuotiaat Blake Burbank ja Lane Meyers saivat ruoakseen Iowan maatalousmessujen suosikkiannoksen: kokonaisen kalkkunankoiven.
9-vuotiaat Blake Burbank ja Lane Meyers saivat ruoakseen Iowan maatalousmessujen suosikkiannoksen: kokonaisen kalkkunankoiven.Nina Svahn

Osavaltion maatalousmessuilta en toki odottanutkaan löytäväni itärannikon trendiruokia, mutta silti yllätti kuinka vähän amerikkalaisittainkin normaalimpaa ruokaa sadoille tuhansille messukävijöille oli tarjolla.

En tainnut olla hämmästykseni kanssa yksin, sillä samankaltaisen ruokahuomion oli tehnyt myös demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Ohion kongressiedustaja Tim Ryan.

– Olin valmistellut kokonaisen puheen terveysruoasta, mutta täällä sitä ei varmaan kannata pitää, Ryan nauratti iowalaisyleisöä puheensa aluksi.

Iowan messuruoalla näytti olevan ehdokkaille myös muu kuin vatsantäyttötehtävä. Yksi toisensa jälkeen meni puheensa jälkeen kansan pariin syömään messuruokaa. Kamala Harris porsaankyljystä, Bernie Sanders ja Andrew Yang ”corndogeja”.

Ällistyttävästi messuilta löytyi suuhunpantavaa myös vegaani Cory Bookerille. Hän sai tikun nokassa upporasvassa paistetun maapahkinävoihilloleivän.

Ja kaiken rasvan keskellä messujen vetonaula oli tietysti aidon kokoinen voista veistetty lehmä. Se oli helteeltä turvassa lasiseinäisessä kylmiössä. Voilehmän eteen riitti messukävijöitä jonoksi asti.

Voista veistetty lehmä on messujen vetonaula. Oma voilehmä on tehty jokavuotisille messuille jo vuosikymmeniä.
Voista veistetty lehmä on messujen vetonaula. Oma voilehmä on tehty jokavuotisille messuille jo vuosikymmeniä.Nina Svahn

Paula Vilén on Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja, joka asuu Washingtonissa. Vilén rakastaa salmiakkia ja yhdysvaltalaisten sielunmaisemaa avaavia kohtaamisia.