1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sudan

Sudanissa alkaa historiallinen siirtymä siviilihallintoon – oppositio nimesi pääministeriehdokkaan

Sudan siirtyy siviilihallintoon reilun kolmen vuoden siirtymäkauden aikana.

Sudanin sotilasjohto ja sitä vastustavan oppositioryhmittymän sopimus päättää lähes kahdeksan kuukauta kestäneen myllerryksen maassa. Kuva: Ashraf Shazly / AFP

Sudanin oppositioryhmittymän johto nimitti torstaina pääministeriehdokkaaksi entisen YK-virkamiehen ja ekonomistin Abdalla Hamdokin. Sudanissa julkistetaan lauantaina maata jatkossa hallitsevan siiviilihallinnon kokoonpano ja pääministeriehdokkaan nimeäminen on ensimäinen askel siirtymisessä siviilihallintoon.

Lauantaina virallistetaan myös perustuslaillinen julistus, jonka Sudanin siirtymäajan sotilasjohto ja oppositio olivat sopineet elokuun alussa. Sopimuksessa on määriteltynä vallanjako väliaikaishallinnon osien välillä sekä maan turvallisuuteen ja oikeuslaitoksen itsenäisyyteen liittyviä seikkoja.

Afrikan unioni ja Etiopia toimivat välittäjinä nyt voimaan astuvalle sopimukselle.

Sudan siirtyy siviilihallintoon reilun kolmen vuoden siirtymäkauden aikana. Siirtymäkaudella Sudania hallitsevassa itsenäisessä neuvostossa on kuusi siviiliä ja viisi sotilasta.

Sopimus tuo lopun lähes kahdeksan kuukautta kestäneelle myllerrykselle, joka sai kansanjoukot liikkeelle presidentti Omar al-Bashiria vastaan. Presidentti syöstiin huhtikuussa vallasta oltuaan 30 vuotta vallankahvassa.

Lisää aiheesta:

Sudanin osapuolet pääsivät sopuun siirtymähallituksen valtasuhteista

Sudanin sotilasneuvosto ja oppositio allekirjoittivat vallanjakosopimuksen – siviilit tekivät sotilaille myönnytyksiä

Joukko sotilaita yritti vallankaappausta Sudanissa