Trump ilmaisee olevansa huolissaan, että Hongkongin tilanne ratkaistaan väkivalloin – aikoo pian puhua Xin kanssa puhelimitse

Trump kehottaa Kiinan presidenttiä neuvottelupöytään Hongkongin mielenosoittajien kanssa.

Hongkong
Xi Jinping ja Donald Trump
Presidentit Donald Trump ja Xi Jinping.Roman Pilipey / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi olevansa huolissaan siitä, että Kiina saattaisi ratkaista Hongkongin tilanteen väkivalloin. Trump kommentoi asiaa toimitajille New Jerseyssä ennen vaalitapahtuman alkua torstaina.

Samalla Trump myös kehottaa Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä istumaan neuvottelupöytään Hongkongin mielenosoittajien kanssa. Trump kuitenkin arveli, että Xi tuskin suostuu neuvottelemaan.

Trumpia on arvosteltu kovin sanoin siitä, ettei hän ole ilmaissut suoraa tukeaan Hongkongin mielenosoittajille. Yleensä Yhdysvallat on antanut tukensa demokratiaa ajaville liikkeille.

Trumpin Kiinan-politiikka näyttääkin keskittyvän kauppasuhteiden hoitamiseeen – ei amerikkalaisten arvojen edistämiseen. Jopa Trumpin omassa puolueessa eli republikaaneissa on tehty voimakkaampia kannanottoja demokratiaa tavoittelevien mielenosoittajien puolesta.

Henkilökohtaisen tapaamisen sijasta luvassa puhelinkeskustelu

Keskiviikkona Trump kirjoitti viestipalvelu Twitterissä, että hän uskoo presidentti Xin pystyvän nopeaan ja inhimilliseen ratkaisuun mielenosoittajien kanssa. Hän myös ehdotti Xille henkilökohtaista tapaamista, mutta ei tarkentanut ehdotustaan.

Torstaina Trump osasi jo kertoa, että presidenttien on tarkoitus keskustella puhelimitse pian.

Lisää aiheesta:

Aseistetut kiinalaispoliisit harjoittelevat Hongkongin rajalla – Kiinan Britannian suurlähettiläs: "Meillä on tarpeeksi voimaa tukahduttaa levottomuudet"

Trump twiittasi Hongkongin tilanteesta: “Presidentti Xi voi halutessaan selvittää ongelman nopeasti ja inhimillisesti”

Kiinan johto tekee tietä tylylle väliintulolle Hongkongissa – puolisotilaalliset joukot liikkeellä rajalla, valtionmedia puhuu terrorismista

Lähteet: Reuters, AFP, AP