Alakoulussa tulipalo Riihimäellä – sytytetty mahdollisesti tahallaan

Palo ei ehtinyt leviämään pahemmin koulurakennuksen sisälle.

Riihimäki
Palomies sammutustöissä Herajoen koululla Riihimäellä.
Herajoen koululla Riihimäellä sammutettiin tulipalo varhain perjantaina.Timo Leponiemi / Yle

Herajoen koulussa Riihimäellä sammutettiin varhain perjantaiaamuna tulipalo, jonka aiheuttamat vahingot pakottavat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lapset väistötiloihin.

Päivystävä palomestari Tuomo Virkkala kertoi Ylelle, että pelastuslaitoksen yksiköt ehtivät päästä tulipaloon käsiksi ajoissa ja palo on saatu sammutettua.

– Palo ei ole sisälle pahemmin levinnyt, Virkkala kertoo.

Herajoen koulu Riihimäellä tulipalon jäljiltä.
Herajoen koulu Riihimäellä tulipalon jäljiltä.Timo Leponiemi / Yle

Virkkala vahvistaa palon saaneen alkunsa rakennuksen ulkopuolelta.

– On suuri epäilys, että palo on tahallaan sytytetty, Virkkala toteaa.

Vaikka palo saatiin sammutettua hyvissä ajoin, varhaiskasvatuksen tilat ovat toistaiseksi käyttökelvottomat.

Tulipalo sai alkunsa koulurakennuksen ulkopuolelta.
Timo Leponiemi / Yle

– Kaupungin edustaja joutuu tekemään arvion koulurakennuksen korjaamisen yksityiskohdista ja aikataulusta, Virkkala kertoo.

Liikuntasali pois pelistä ehkä jopa loppuvuoden

Riihimäen kaupunki tiedottaa, että tulipalossa vaurioitui pahiten Haapala-rakennuksen liikuntasali. Lisäksi koko rakennus kärsi savuvahingoista.

– Liikuntasalin iltakäytön sisäänkäynti ja pesutilat kärsivät eniten tuli- ja vesivahinkoja. Näissä tiloissa joudumme purkamaan lattioita, kuivattamaan tiloja ja uusimaan rakenteita, kertoo Riihimäen rakennuspäällikkö Hannu Mattila.

Tulipalon vaurioittama liikuntasali on tämän hetken arvioiden mukaan poissa käytöstä koko loppuvuoden. Ensi viikon aikana selviää, milloin savuvahinkoja kärsineet jakelukeittiö ja varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tilat saadaan takaisin käyttöön.

Herajoen koulun rehtori Kalle Kiiskinen kertoo, että alakoulun oppilaat pääsevät jatkamaan koulutyötään tänään lähes normaalisti.

– Varhaiskasvatus joudutaan järjestämään väistötiloissa. Tänään perheet on ohjattu Piikinmäen päiväkotiin, mutta jatkosta ilmoitetaan myöhemmin.

Riihimäen kaupunki tiedotti perjantai-iltapäivällä, että kaikki Herajoen esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa olevat lapset sekä henkilöstö siirtyivät Piikinmäen päiväkotiin. Järjestely on voimassa ainakin perjantaihin 23. elokuuta asti. Jatkosta päätetään ensi viikolla.

Poikkeusjärjestelyt koskevat 12:ta varhaiskasvatuksen ja 21:tä esiopetuksen piiriin kuuluvaa lasta.

Poliisi tutkii törkeänä tuhotyönä

Pelastuslaitoksen yksiköt olivat aamuyhdeksään mennessä lähteneet koululta, ja kohteen seuranta on nyt Riihimäen kaupungin vastuulla.

Pelastuslaitoksen ja poliisin palontutkijat menevät Herajoen koululle vielä tänään. Syttymissyyn tutkinta on poliisin vastuulla. Hämeen poliisi tutkii asiaa törkeänä tuhotyönä, kertoo tutkinnanjohtaja Riku Vihtilä.

Hätäkeskus sai ilmoituksen tulipalosta hieman ennen kello kahta yöllä. Herajoen koulussa opiskelevat alakoululaiset viidenteen luokkaan asti sekä esikoululaiset. Koulussa on noin 170 oppilasta ja varhaiskasvatuksessa on 12 lasta.

Päivitetty 16.8.2019 klo 12:21: Lisätty tiedot Haapala-rakennuksen vaurioista.

Päivitetty 16.8.2019 klo 09:36: Lisätty tiedot pelastusyksiköiden poistumisesta palopaikalta ja syttymissyyn tutkinnan aloittamisesta.

Päivitetty 16.8.2019 klo 08:49: Lisätty Herajoen koulun rehtorin Kalle Kiiskisen kommentit. Tarkennettu tietoa väistöön joutuvista opetusryhmistä.