Trumpin lääke joukkoampumisiin: Yhdysvaltoihin rakennettava lisää mielisairaaloita

Yhdysvaltain presidentti ei maininnut mitään uusista aserajoituksista puhuessaan yleisötilaisuudessa.

Donald Trump
Trump kannattajiensa keskellä.
Presidentti Donald Trump puhui torstaina kannattajiensa keskellä New Hampshiressa.CJ Gunther / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mielestä tulevien joukkomurhien estämiseksi on rakennettava mielisairaaloita. Trump kommentoi Yhdysvalloissa viime aikoina tehtyjä joukkoampumisia torstaina kannattajatilaisuudessaan New Hampshiressa.

Hän ei maininnut kannattajilleen mitään Yhdysvaltain aselainsäädäntöön esitetyistä tiukennuksista, kuten aseenostajien taustan tarkemmasta selvittämisestä. Sen sijaan puhuessaan toimittajille torstaina New Jerseyssa hän sanoi tukevansa mielekkäitä aseenostajien taustatarkistuksia.

– Emme halua hullujen omistavan aseita, Trump tokaisi.

Kannattajilleen New Hampshiressa hän vakuutti tukevansa Yhdysvaltain perustuslain takaamaa oikeutta omistaa ase.

– Emme voi vaikeuttaa lainkuuliaisten kansalaisten mahdollisuuksia puolustaa itseään, Trump painotti noin 12 000 kuulijalle.

"Vaaralliset ihmiset pois kadulta"

Trump sanoi yleisötilaisuudessa harkitsevansa uusien mielisairaaloiden rakennuttamista, jotta mieleltään häiriintyneet ja vaaralliset ihmiset saadaan pois kaduilta.

– Meillä ei enää ole sellaisia laitoksia, Trump totesi.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman Duken yliopiston psykiatrian professorin Jeffrey Swansonin mukaan ylivoimainen enemmistö niistä kymmenestä miljoonasta yhdysvaltalaisesta, jotka kärsivät vakavista mielenterveysongelmista, ei käyttäydy väkivaltaisesti. Swanson painottaa, että useimmilla joukkoampujilla ei ole tunnistettavia vakavia mielenterveysongelmia.

Yhteensä 31 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui kahdessa tuoreimmassa joukkoampumisessa Texasin El Pasossa ja Ohion Daytonissa.

Lisää aiheesta:

Yli 200 kaupungin pormestarit vaativat aselakien kiristyksiä Yhdysvalloissa – joukossa useita joukkoampumisen kokeneita kaupunkeja

Daytonin joukkoampuja tuki äärivasemmistoa ja teki lukiossa tappo- ja raiskauslistan opiskelijoista – "Hän nautti ihmisten pelottelusta"

Trump: Meidän on tuomittava kiihkomielisyys, rasismi ja valkoinen ylivalta – presidentti syytti väkivaltaisia videopelejä ja internetiä

Sandy Hookin kouluhyökkäyksestä konserttiammuskeluun Las Vegasissa – isojen joukkoampumisten lista Yhdysvalloissa tällä vuosikymmenellä on pitkä

Lähteet: AFP, Reuters