1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kirkkopalo

Keskipohjanmaa-lehti: Ylivieskan uuden kirkon rakentaminen jäihin? Kirkkohallitus saattaa torpata suunnitelman liian kalliina

Kirkkohallituksen täysistunto saa ensi viikolla eteensä päätösesityksen, jossa kirkkosuunnitelmia esitetään hylättäväksi.

Ylivieskan palaneen kirkon paikalla on muistoaukio risteineen. Kuva: Risto Degerman / Yle

Ylivieskan uuden kirkon rakentaminen on vaarassa palautua lähtöruutuun, kertoo aamun Keskipohjanmaa-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Kirkkohallituksen täysistunto saa ensi keskiviikkona eteensä esityksen, jossa kirkkosuunnitelmia esitetään hylättäväksi. Esittelijänä kirkkohankkeessa on Kirkkohallituksen vt. yliarkkitehti Kristiina Koskiaho.

Hän perustelee esitystään sillä, että suunniteltu kirkko ei ole sellainen rakennus, joka kestäisi 200 vuotta ilman korjauksia, kuten seurakunta oli suunnitellut. Koskiahon mukaan kirkkoa jouduttaisiin sen rakennusteknisten ominaisuuksien takia korjaamaan usein tulevaisuudessa.

Lisäksi esittelijä pitää lähes 13,4 miljoonan euron hanketta taloudellisesti liian kovana riskinä Ylivieskan seurakunnalle.

Kirkkoherra Eija Nivala kertoo Keskipohjanmaa-lehdelle, että esityksessä on virheellistä tietoa kirkon toteutusmallista, myös johtopäätöksiä Nivala pitää erikoisina.

Kirkkoherran mukaan seurakunnassa on kuitenkin vahva usko, että rakentamisesta selvitään, sillä kulut on arvioitu tarkkaan.

Suunnitelmista tuli selvästi aiottua kalliimmat

Uuden kirkon piti alun perin maksaa kymmenen miljoonaa euroa. Suunnittelun edetessä hinta on kuitenkin karannut liki 13,5 miljoonaan euroon. Suunnitelmia on vuoden aikana kuitenkin hiottu ja kustannuksia alentavia toimenpiteitä tehty.

Vakuutus korvasi seurakunnalle palaneesta kirkosta 6 miljoonaa, kirkkohallitus tukee hanketta miljoonalla ja kirkkotalkoilla kerätään toinen miljoona. Loppusumma katetaan lainalla.

Jo kesäkuussa kirkkohallitus torppasi rakennushankkeen liian kalliina. Tuolloin asian käsittelyä siirrettiin elokuulle.

Ylivieskan uuden kirkon rakentaminen piti alkaa tänä kesänä ja kirkon valmistua adventiksi 2020.

Ylivieskan puukirkko tuhoutui tulipalossa pääsiäislauantaina kolme vuotta sitten.