WSJ: Trump haluaisi ostaa Grönlannin Tanskalta – osa presidentin avustajista: Ohimenevä idea, ei johda mihinkään

Maailman suurimmalla saarella on geopoliittista arvoa, joka on huomattu aiemmin myös Kiinassa

Donald Trump
Ilmakuva Grönlannista.
Heinäkuussa 2018 otettu ilmakuva Grönlannista. Ian Langsdon / EPA

Maailman suurimman saaren Grönlannin ostaminen kiinnostaa Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia, uutisoi Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun). Lehden lähteiden mukaan Trump on pitänyt useissa keskusteluissa avustajiensa kanssa esillä ajatusta, että Yhdysvallat ostaisi Grönlannin Tanskalta.

Jotkut Trumpin avustajista ovat kannattaneet ajatusta Grönlannin mittavien luonnonvarojen ja geopoliittisesti tärkeän sijainnin takia. Wall Street Journalin lähteiden mukaan Trump on myös pyytänyt Valkoisen talon asianajajaa tutkimaan asiaa.

Osa presidentin avustajista on puolestaan pitänyt Grönlanti-asiaa ohimenevänä ideana joka ei johda mihinkään.

Valkoinen talo ja Yhdysvaltain ulkoministeriö eivät kommentoineet asiaa Wall Street Journalille, kuten eivät myöskään Tanskan Yhdysvaltain-suurlähetystö tai Grönlannin pääministerin toimisto.

Trump on menossa syyskuun alussa vierailulle Tanskaan.

Jäävuori ja kalastuslaiva Grönlannissa.
Kalastusvene kellui jäävuoren vierellä Scoresbysundissa, läntisessä Grönlannissa syyskuussa 2018.James Rushforth / AOP

Alueella rikkaat luonnonvarat

Grönlanti on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue, joka on maantieteellisesti Pohjois-Amerikkaa, eikä kuulu EU:hun. Grönlannilla on laaja autonomia, mutta sen ulko- ja puolustuspolitiikasta päätetään Kööpenhaminassa.

Vaikka saaren pinta-ala on yli 2,1 miljoonaa neliökilometriä, asuu sillä vain noin 56 000 ihmistä. Valtaosa Grönlannista on mannerjään peitossa.

Luonnonvaroistaan huolimatta Grönlannin talous on hyvin riippuvainen Tanskan taloudellisesta avusta, joka muodostaa noin 60 prosenttia sen budjetista.

Illulisatin satama Grönlannissa.
Illulisatin satama Grönlannissa.Ashley Cooper / REX / AOP

Jatkoa Alaska-kaupoille?

Kyseessä ei olisi ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat ostaa arktisen maa-alueen toiselta maalta. Vuonna 1867 Yhdysvallat hankki Alaskan Venäjältä 7,2 miljoonalla dollarilla. Alaskasta tuli myöhemmin Yhdysvaltain osavaltio.

Presidentti Harry S. Truman olisi halunnut ostaa Grönlannin Tanskalta toisen maailmansodan jälkeen 100 miljoonalla dollarilla, mutta Tanska kieltäytyi kaupoista.

Yhdysvaltain ja Tanskan puolustusyhteistyö on kuitenkin antanut Yhdysvalloille mahdollisuuden hyödyntää Grönlannin aluetta sotilaallisesti, ja saaren luoteisosassa on Yhdysvaltojen lentotukikohta.

Arktisen alueen geopoliittinen merkitys on kasvanut 2010-luvulla, ja Kiina on yrittänyt rahoittaa lentokenttien rakentamista Grönlantiin. Yhdysvallat onnistui kuitenkin viime vuonna estämään sopimuksen, jolla Kiinan pelättiin saavan jalansijaa Grönlannissa.

Lisää aiheesta:

Kysely: Lähes kaikki Grönlannin asukkaat ovat henkilökohtaisesti kokeneet ilmastonmuutoksen vaikutuksen – ahdistusta ja pelkoa

Grönlanti sulaa lämpöaallon kourissa – katso videolta, kuinka jääpeite hupenee ennätysnopeasti

Ilmaston lämpenemisen yllättävä sivutuote – Grönlannista voi tulla maailman hiekkamarkkinoiden kuningas