1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hulevesi

Imatra harkitsee hulevesimaksujen käyttöönottoa – omakotiasuja maksaisi sade- ja sulamisvesien käsittelystä 27 euroa vuodessa

Imatran kaupunkikehityslautakunta pohtii ensi maanantaina siitä, pitäisikö imatralaisten kiinteistönomistajien alkaa maksaa hulevesimaksua.

hulevesi
Sadevesikaivo
Osa suomalaiskunnista on jo ottanut käyttöön hulevesimaksun, jota Imatra nyt harkitsee.Henrietta Hassinen / Yle

Imatran kaupunki harkitsee hulevesimaksujen käyttöönottoa.

Jatkossa kiinteistön omistajat maksaisivat siis sade- ja sulamisvesien käsittelystä.

Vuosimaksu olisi omakotitaloilta, vapaa-ajanasunnoilta ja paritaloilta 27 euroa, rivitaloilta 108 euroa ja kerrostaloilta 540 euroa. Liike-, toimisto- ja teollisuusrakennukset saisivat puolestaan 675 vuosimaksun.

Imatran kaupunkikehityslautakunta pohtii hulevesimaksun käyttöönottoa ensi viikolla.

Useampi kymmenen suomalaiskuntaa, kuten Riihimäki ja Kuopio, ovat jo ottaneet hulevesimaksun käyttöön.

Tarpeettomia lisäkustannuksia

Imatran kaupungininsinööri Päivi Pekkanen kertoo, että hulevesien käsittelystä koituu kuluja, sillä hulevettä ei saa nykyisen lainsäädännön mukaan johtaa jätevesiviemäriin.

– Jos hulevettä ohjataan jätevesiviemäriin, voi rankkasateiden aikaan viemäriverkkoon tulla yhtäkkiä moninkertaisesti vettä, jolloin viemärin kapasiteetti ei riitä ja ylivuodon riski kasvaa, Päivi Pekkanen kertoo Imatran kaupungin tiedotteessa.

Hulevesi myös viilentää jätevettä ja heikentää puhdistustehoa jätevedenpuhdistamolla sekä aiheuttaa tarpeettomia lisäkustannuksia ylimääräisen puhdistuskapasiteetin takia.

Imatran vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen kertoo, että hulevesien kokonaisvaltaisen hallinnan tavoite on poistaa ylimääräinen hulevesi jätevesiverkostosta.

– Toteutuessaan tämä tasaa jätevesitaksan korotuspaineita tulevaisuudessa, Pietarinen sanoo.

Lue seuraavaksi