1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjanmaa

Vahingonteko vähentynyt Pohjanmaalla merkittävästi kymmenessä vuodessa – alkuvuosi on ollut kuitenkin vilkas

Pohjanmaan poliisille on ilmoitettu tänä vuonna jo noin tuhannesta vahingonteosta.

Pohjanmaa
Ikkuna on rikki ja palsinpaloja puuttuu
Kouluihin ja päiväkoteihin kohdistuu vahingontekoa yleensä koulujen alkamis- ja päättymisajankohtina. (arkistokuva)Ville Välimäki / Yle

Pohjanmaan poliisi on saanut alkuvuodesta paljon ilmoituksia vahingonteosta. Poliisille on ilmoitettu noin tuhannesta vahingonteosta tänä vuonna. Törkeitä tapauksia on ilmennyt jo yhtä paljon kuin mitä tavallisesti rekisteröidään koko vuoden aikana.

Esimerkiksi perhetoimintaa ja lasten iltapäiväkerhoja järjestävän Vaasan Setlementin alueella on rikottu omaisuutta säännöllisesti kesän aikana. Heidän Vestis-toimipisteellään Gerbyssä on rikottu ikkunoita, jotka on pitänyt vaihtaa jo useamman kerran. Pihapiiriä roskataan lasilla ja rikkoontuneilla tölkeillä, jotka ovat vaaraksi pihassa leikkiville lapsille. Lisäksi Vestiksen postilaatikko, roskakori ja mattoteline kokevat usein kovaa kohtelua.

Kouluihin ja päiväkoteihin kohdistuu vahingontekoa yleensä koulujen alkamis- ja päättymisajankohtina, kerrotaan Pohjanmaan poliisilaitokselta. Harkitsemattomat teot johtavat toisinaan suuriinkin vahinkoihin.

– Vahingonteoista jää harvoin kiinni. Tiedossa olevista epäillyistä suurin osa on miehiä. Mikään yksittäinen ikäryhmä ei kuitenkaan nouse tilastoissa esille, sanoo viestintäpäällikkö Mikael Appel.

Vahingontekojen tai ainakin niistä tehtyjen ilmoitusten määrä on kuitenkin miltei puolittunut vuosien saatossa pohjalaismaakunnissa. Vahingonteosta ilmoitetaan Pohjanmaan poliisilaitokselle noin 1 800 kertaa vuodessa. Vielä kymmenen vuotta sitten määrä oli 3 000 ilmoituksen tasolla.

Lue seuraavaksi