Vimpelin kunnanjohtaja on kutsuttu kahville jo yli 30 kotiin – "On vaikea johtaa kuntaa, jos ei tunne kuntalaisia"

Sami Gustafsson ei halua olla virkamies, joka istuu vain työhuoneessaan. Hän haluaa olla mukana, kun kunnassa tapahtuu ja oppia tuntemaan mahdollisimman monta kuntalaisista.

kunnanjohtajat
Sami Gustaffon ja Metsälän perhe
Metsälän perheen kahvipöydässä puhutti yrittäjyyden tukeminen ja lasten tulevaisuusMerja Siirilä/Yle

Vimpelin kunnanjohtaja Sami Gustafssonilla on ollut kuntaurallaan vauhdikas alku. Vaikka hän aikoi olla ensimmäiset sata päivää virassaan rauhallisesti ja seurata tilannetta uudessa kunnassaan, on hän lähtenyt elävöittämään kunnan elämää.

Kuuden kuukauden aikana Gustafsson on jo järjestänyt tonttikampanjan, jossa hän on lupautunut ostamaan jokaiselle kuntaan muuttavalle tontin, sekä aloittanut vuonna 2020 toteutettavan kansainvälisen pesäpallofestivaalin suunnittelun.

Näiden lisäksi lehdistössä on istutettu hänelle sankarinviittaa (siirryt toiseen palveluun); Gustafssonin tempausten myötä Vimpeli on saanut näkyvyyttä muutenkin kuin pesäpallon ja taloushaasteiden vuoksi.

Harmaata virkamiestä, joka istuisi pelkästään työhuoneessa ei Gustafssonista ainakaan tällä tietoa saa.

– En ole mennyt minkään muotin mukaan tai miten muut tekee, vaan olen lähtenyt omana itsenäni kehittämään tätä kuntaa ja pistänyt itseäni likoon aika paljon, Gustafsson kertoo.

Sami Gustafsson
Gustafsson työskenteli ennen kunnanjohtajan virkaa kymmenen vuotta Puolustusvoimien palveluksessa.Pasi Takkunen/Yle

30 kahvittelua – ja lisää luvassa

Keväällä kuntakirjeessä välitetty kahvikutsu on otettu kunnassa hyvin vastaan. Gustafsson on päässyt paikkaamaan kahvihampaan kolotusta jo kolmisenkymmentä kertaa ja moni kahvikutsu on vielä käyttämättä.

Alunperin Gustafsson suunnitteli, että vierailisi vain kerran viikossa kuntalaisten luona, mutta haastattelupäivällekin oli sovittuna jo toisetkin kahvit.

Kahvitteluhetket ovat keino tehdä tuttavuutta rennossa ympäristössä, mutta myös välittää tietoa kunnan mahdollisista epäkohdista.

Gustafsson työskenteli ennen kunnanjohtajuuttaan kymmenen vuotta Puolustusvoimien palveluksessa. Tästä hän saikin idean kahvitteluille.

– Olen tottunut kentältä johtamiseen ja siihen, että johdettavat täytyy tuntea mahdollisimman hyvin.

Teresa ja Janne Metsälä
Missä kunnossa kunnan ainut päiväkoti oikein on? Se kiinnosti Metsälän perhettä.Merja Siirilä/Yle

Päiväkodin kohtalo?

Janne ja Teresa Metsälän perheen kahvipöydässä puhutti yrittäjyyden tukeminen ja lasten tulevaisuus. Janne työskentelee yrittäjänä ja Teresa on kotona viisi kuukautta vanhan Valtterin kanssa.

– Miten tuo päiväkoti tuossa meidän naapurissa, mikä siinä on tilanne on tällä hetkellä? Janne Metsälä kyselee Gustafssonilta.

Kunnan ainoa päiväkoti Metsätarha kärsii kosteusvaurioista. Kunta tiedotti perjantaina Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että lapset halutaan siirtää odottamaan väistöä muutamaksi viikoksi yhteiskoululle osoitettuihin tiloihin ennen Toimelaan siirtymistä.

– Siihen on tehtävä kattava kuntokartoitus ja sen mukaan lähdetään päättämään, että remontoidaanko sitä vai pitääkö lähteä rakentamaan uutta, Gustafsson kertoo Metsälän perheelle.

– On vaikea johtaa kuntaa ja toimia kunnanjohtajana, jos ei tunne kuntalaisia. Itselläni ei ole lapsia. Jotta voin tehdä päätöksiä lapsiin tai päiväkotiin tai neuvolatoimintaan liittyen, niin tämähän on erinomainen tilaisuus kysellä asioista lasten vanhemmilta ja saada omaan päätöksentekoon perspektiiviä, Gustafsson lisää.

Sami Gustafsson/Yle
Kunnanjohtaja Sami Gustafsson on vieraillut kevään ja kesän aikana 30 eri kodissa kahvilla.Merja Siirilä/Yle

Tuulinen tehtävä

Vimpelissä kunnanjohtajat ovat vaihtuneet tiuhaa tahtia, sillä edeltävä kunnanjohtaja ehti olla tehtävissään alle vuoden.

Helppoa työ ei ole, sen Gustafsson tietää. Metsälän perheen Valtterin lisäksi Vimpeliin on syntynyt tänä vuonna alle kymmenen lasta ja lasten määrää kunnassa pitäisi kasvattaa. Toisaalta kunnan päiväkoti ja koulut kärsivät kosteusvaurioista.

Myös taloudellistt ajat ovat tiukat. Vimpelillä on kokemusta kriisikuntana olemisesta. Työtä kahvitteluiden lisäksi siis riittää.

– Tässä on nyt playoffsit alkamassa kuntien välillä ja kaikki eivät semifinaaleihin asti pääse. Nyt pitää miettiä elinvoiman kasvattamisen kannalta uusia keinoja kunnalle tuottaa rahaa ja sen myötä hyvinvointia, Gustafsson kertoo.

Teresa ja Janne Metsälä Sami Gustafsson
Teresa ja Janne Metsälä sekä Sami Gustafsson olivat tyytyväisiä kahvitteluhetkeen.Pasi Takkunen/Yle

Metsälän perheen ensivaikutelma kunnanjohtajasta on ollut hyvä.

– Kyllä Sami on ollut helposti lähestyttävä ja ei ole tullut oloa, että ei pystyisi olemaan yhteyksissä. Ainahan voi lisätä vuoropuhelua kunnan ja yrittäjien välillä. Sitä on kuitenkin ollut tässä lähiaikoina aika hyvin, Janne Metsälä kertoo.

Gustafsson itse haluaa olla lähellä kuntalaisia. Hän on lupautunut muun muassa mukaan kunnassa pidettäviin talkoisiin.

– Jos rakennetaan kuntoportaita tai muita, niin haluan olla mukana. Haluan olla sellainen mies, joka ei huoju tuulessa. Kaikki päätökset, jotka teen, teen sen eteen, että Vimpeli kehittyy paremmaksi kunnaksi.