Lappeenrannalle tulossa alijäämäinen tilinpäätös – esimerkiksi kouluhankkeet rasittavat taloutta

Käynnistyneet kouluhankkeet kääntävät Lappeenrannan lainamäärän 34 miljoonan euron kasvuun. Myös Eksoten taloustilanne stressaa kaupunkia.

budjetointi
Lappeenranta kehykset
Lappeenranta varautuu alijäämäiseen tilinpäätökseen.Kare Lehtonen/Yle

Lappeenrannan kaupungille on tulossa alijäämäinen tilinpäätös. Lappeenrannan kaupunki ennakoi tilikauden tuloksen jäävän 11,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, mikä on 1,4 miljoonaa budjetoitua enemmän.

Syynä on se, että kaupunki saa tälle vuodelle suunnitellut viisi miljoonaa euroa verotuloja vasta ensi vuonna. Taustalla on valtakunnallinen ongelma verotulojen tilittämisessä.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan kansallisen tulorekisterin käyttöönottoon liittyvät valtakunnalliset ongelmat aiheuttavat sen, että verot kertyvät kaupungin kassaan aiemmista vuosista poikkeavasti. Myös uusi, joustava verotuksen valmistuminen vaikuttaa siihen ajankohtaan, jolloin kunnat verotulonsa saavat.

– Tulorekisterin käyttöönotto luo epävarmuutta ja vaikuttaa verotulokertymään. Kaupunki ei ryhdy talousarviosta poikkeaviin toimenpiteisiin, vaan uskomme, että tilanne tasapainottuu ensi vuoden aikana, Jarva kertoon kaupungin tiedotteessa.

Yhteisö- ja kiinteistöverot jäävät myös hieman budjetoidusta. Puolivuositilanteessa verokertymä on 1,8 prosenttia viime vuotta jäljessä, mutta koko vuodelle odotetaan 2,0 prosentin kasvua.

Lappeenrannan konsernitilinpäätöksen tuloksen ennakoidaan olevan noin kaksi miljoonaa euroa alijäämäinen.

Kesämäenrinteen koulun 9E-luokka käyttää chromebookeja ruotsin tunnilla.
Kesämäenrinteen koulun remontointi on yksi Lappeenrannan kaupungin menoeristä.Yle Uutisluokka

Taustalla kouluhankkeet

Kaupungin suurten kouluinvestointien suma alkaa purkautua. Tänä vuonna toteutusvaiheeseen ovat siirtyneet Joutsenon koulun uudisrakennus ja Kesämäenrinteen koulun peruskorjaus. Myös Lauritsalan koulun ja Sammontalon suunnittelu ovat edenneet, ja urheilutalon peruskorjaus valmistuu vuoden loppuun mennessä.

– Isot investoinnit kääntävät kaupungin lainakannan noin 34 miljoonan euron kasvuun. Edellisen kerran kaupungin velkamäärä lisääntyi vuonna 2014, Jarva kertoo.

K-Sairaala
Lapppeenrannan kaupunki pohtii, miten Eksoten menojen kasvun saisi kuriin.Emma Pietarila/Yle

Eksoten tilanne huolestuttaa yhä

Eksoten koko vuoden tulos on muodostumassa 6,8 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Kaupungin rahoitusjohtaja Jari Iskanius kertoo, että Eksoten ennakoitu alijäämä on 1,1 miljoonaa euroa budjetoitua pienempi kertaluonteisten myyntituottojen ansiosta.

– Kaupunkia huolestuttaa tilanteessa erityisesti se, että ilman kertaeriä tarkasteltuna Eksoten menojen kasvu on yli kolme prosenttia, kun kunnat ovat asettaneet 1,5 prosentin rajoitteen menokasvulle, Iskanius toteaa kaupungin tiedotteessa.

Eksote on pyrkinyt säästämään muun muassa tekemällä yrityskauppoja. Eksote esimerkiksi myi laboratorio- ja kuvantamispalvelunsa Huslabille. Myös työterveysyhtiö Työkunnon myynnistä saatiin hieman valoa tukalaan taloustilanteeeseen. Haasteet jatkuvat silti.

Lappeenrannan kaupunginhallitus käsittelee talouden puolivuosikatsausta maanantaina 19. elokuuta ja kaupunginvaltuusto 26. elokuuta.