Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi yleisellä saunalla, rosolla ja leikillä: "Tehdään tästä nyt numero"

Tampereen ja Pirkanmaan kilpailijoina ovat Oulu ja Savonlinna.

Kulttuuripääkaupungit
Ilmakuva Ratinan stadionista Popedan keikan aikana
Arkistokuva Popedan Ratinan keikalta viime kesältä. Tampere tunnetaan esimerkiksi järvistä, Näsinneulasta ja saunoista. Jani Aarnio / Yle

Tampere ja Pirkanmaa hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Iskulauseena on "Tampere2026 – Tehdään tästä nyt numero!"

Tampere esitteli iskulauseensa ja teemansa perjantaina. Tampereen pääteema on Yhdenvertaisuuden pääkaupunki.

Tampereen ja Pirkanmaan kilpailijoina ovat Oulu ja Savonlinna. Savonlinnan haussa on mukana muitakin alueen kaupunkeja kuten Mikkeli, Kuopio ja Lappeenranta.

Rammstein, Ratina
Rammstein toi kesällä rosoa, ääntä ja savua Tampereen Ratinaan. Jussi Mankkinen / Yle

Tampereen kulttuuripääkaupunkihaun luova johtaja Juha Hemanus sanoo, että tamperelaisuus on asenne, vaikka kaupungissa on vähätelty omia saavutuksia sanomalla, ettei tehdä tästä numeroa.

– Nyt meidän on opittava tekemään siitä numero, koska Tampere ja Pirkanmaa haluaa olla Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Neljä eri teemaa

Tampere on noussut sisällissodan taisteluista Suomen kukoistavimpien kaupunkien joukkoon. Nyt tavoite on olla tasa-arvon kansainvälinen tiennäyttäjä ja yhdenvertaisuuden edistäjä.

Kattoteeman alla on neljä erityistä teemaa, jolla haetaan kulttuuripääkaupungiksi. Ne ovat: Enemmän rosoa! Enemmän kylähyppelyä! Enemmän saunaa! Enemmän leikkiä!

Seinämaalauksia Tampereen Hiedanrannassa
Tampereen Hiedanrannasta on tullut suosittu vaihtoehtokulttuurin keskus. Marko Melto / Yle

Enemmän rosoa viittaa Pirkanmaan rosoiseen historiaan. Kylähyppelyllä viitataan taas siihen, että Pirkanmaalla vierastetaan teennäisyyttä ja puhutaan kylähyppelystä mieluummin kuin verkostoitumisesta. Paikallisidentiteetin vahvistaminen on osa eurooppalaisuutta.

Tampere on valittu maailman saunapääkaupungiksi.

– Miten tehdä kulttuurista kuin saunomista: yhdessäoloa, joka suitsii yksinäisyyttä ja luo avointa ja kursailematonta keskustelua yhtä hyvin kuin antaa mahdollisuuden pysähtymiseen ja hiljaisuuteen? Hemanus pohtii

Rajaportin sauna, Tampere. Sauna. Yleinen sauna.
Rajaportin sauna on Suomen tunnetuimpia yleisiä saunoja. Jani Aarnio / Yle

Enemmän leikkiä! -teema puhuu siitä, että jokaisella on oikeus leikkiin ja iloon. Tampereella peli ja leikki viittaavat jääkiekkokaukaloon ja Pikku Kakkosen puistoon, Pirkanmaalla nousevaan peliteollisuuteen ja esittäviin taiteisiin.

Taustalla tuhansia mielipiteitä

Tampere keräsi ajatuksia taiteilijoilta ja kulttuuritoimijoita kulttuuripääkaupunkihakua varten sekä sai yli 4 000 mielipidettä asukkailta.

Tampereen keskusta lentokoneesta kuvattuna
Ilmakuva Tampereesta. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Tampere ja 16 pirkanmaalaista kuntaa hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Mukana ovat pääkuntakumppani Mänttä-Vilppula, Lempäälä, Vesilahti, Kangasala, Orivesi, Nokia, Virrat, Ruovesi, Valkeakoski, Pirkkala, Sastamala, Ylöjärvi, Ikaalinen, Parkano, Pälkäne ja Hämeenkyrö.

Kansainvälinen raati ratkaisee, mitkä kaupungit pääsevät haun toiseen vaiheeseen.

Korjaus 13.03: Hämeenkyrö oli listassa kaksi kertaa Ylöjärven sijaan.

Lue lisää:

"Ei siellä liiemmin turvavaljaita käytetty" — 168 metriä korkean tornin rakentuminen ongelmitta oli pieni ihme 1970-luvulla

Rajaportin sauna ja Tullin sauna palkittiin Tampereen tunnetuksi tekemisestä